După ce și-a numit fiul la o agenție anticorupție, președintele tadjik își instalează și fiica într-un post-cheie

După ce și-a numit fiul la o agenție anticorupție, președintele tadjik își instalează și fiica într-un post-cheie

Președintele tadjik Emomali Rahmon, la putere din 1992, și-a numit miercuri fiica într-un post-cheie, o nouă numire din cadrul familiei după ce și-a instalat fiul în fruntea agenției anticorupție, relatează AFP.

Ozoda Rahmon, de 38 de ani, a fost numită șefă a cabinetului prezidențial, după ce a ocupat funcția de prim adjunct al ministrului de externe din mai 2014 și până în prezent, a anunțat serviciul de presă al președinției.

Numirea sa are loc după cea din martie a fratelui său, Rustam Rahmon, în fruntea Agenției prezidențiale de luptă împotriva corupției.

Emomali Rahmon conduce Tadjikistanul cu o mână de fier și a obținut în decembrie titlul de 'șef al națiunii', care întărește și mai mult cultul personalității în cazul președintelui tadjik.

În plus, deputații tadjici au aprobat vineri un amendament la Constituție care îi permite să obțină un număr nelimitat de mandate prezidențiale, ceea ce deschide drumul pentru o președinție pe viață pentru conducătorul celei mai sărace țări din Asia Centrală.

Deputații au aprobat scăderea vârstei minime pentru a se prezenta la alegerile prezidențiale de la 35 la 30 de ani, ceea ce, potrivit analiștilor, i-ar permite fiului său Rustam să se prezinte la alegerile prezidențiale în 2020.

În afară de Kârgâzstan, singurul stat de regiune care desfășoară alegeri considerate libere și echitabile, țările din Asia Centrală sunt guvernate de autocrați care se află la putere de decenii.

Președintele kazah Nursultan Nazarbaev, la fel ca și omologul său uzbek Islam Karimov, au ajuns la putere în 1989, când țările lor era încă membre ale Uniunii sovietice. Președintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov nu a ajuns la putere decât în 2006, după moartea predecesorului său Saparmurat Niazov.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...