După Germania, și Olanda cere Europei "să-și ia destinul în propriile mâini" pe fondul nesiguranței reprezentate de Trump

Ministrul de externe olandez Bert Koenders a cerut marți țărilor europene "să-și ia destinul în propriile mâini", în consonanță cu apelul lansat recent de cancelarul german Angela Merkel, și a avertizat cu privire la "nesiguranța cu care se confruntă lumea" odată cu sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, informează EFE.

"Sunt complet de acord cu ceea ce a spus Merkel: trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini", a spus Koenders, în declarații făcute presei.

Șeful diplomației olandeze a subliniat că "lumea nu mai este sigură" și și-a avertizat partenerii europeni că nu trebuie "să se mai bizuie pe nimeni pentru a rezolva lucrurile".

Cancelarul german Angela Merkel a atras atenția la sfârșitul săptămânii trecute că "vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alții aproape s-a încheiat" și le-a cerut colegilor europeni să-și ia destinul în propriile mâini.

"Acest președinte (Donald Trump — n.r.) are un stil aparte. Destul de brutal, foarte direct și uneori nu este deloc serios", s-a plâns Koenders. Ministrul de externe olandez s-a referit în mod special la comerț, la mediul înconjurător și "la ființele omenești" ca principale puncte de fricțiune cu politicile lui Trump.

Koenders a insistat că nu este vorba "să întoarcă spatele" SUA, ci "să se investească în această relație" și să se țină cont de faptul că "Europa trebuie să dea un impuls, într-o formă sau alta", politicii internaționale. El a adăugat că a trăi în Europa înseamnă a fi conștient că există "un cerc de instabilitate în jurul nostru care implică faptul că trebuie să continuăm să cooperăm în cadrul NATO".

"Acest lucru trebuie să se facă pornind de la valorile noastre, axându-ne pe interesele noastre. Europa vrea să investească în relația transatlantică, însă americanii trebuie să mențină dialogul cu noi", a mai declarat șeful diplomației olandeze.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

4 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

5 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend