E-mailurile din FSB dezvăluie un război civil între aliații lui Putin

E-mailurile din FSB dezvăluie un război civil între aliații lui Putin

E-mailurile divulgate de un informator din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și publicate de Newsweek dezvăluie un război civil între cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, în timp ce invazia sa în Ucraina continuă să eșueze.

Vladimir Putin, Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigojin

Informatorul, poreclit „Vântul Schimbării”, îi scrie regulat disidentului rus exilat Vladimir Osechkin, dezvăluind furia și nemulțumirea din interiorul FSB cu privire la războiul care a început când Putin a invadat Ucraina vecină pe 24 februarie.

Osechkin este un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net.

Datate în noiembrie, ultimele e-mail-uri ale agentului detaliază tulburările și conflictele interne din cadrul Kremlinului, prezicând un război civil „inevitabil” și că Rusia va „coborî în curând în abisul terorii”, deoarece oamenii se vor plictisi tot mai mult de război.

Informatorul se concentrează pe Evgheni Prigojin, un aliat al lui Putin și fondator al grupului de mercenari Wagner Group, și pe liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Atât Prigozhin, cât și Kadîrov au continuat să critice modul în care este gestionat războiul lui Putin împotriva Ucrainei, părând să se alieze unul cu celălalt în rare manifestări de disidență, sugerând că ar putea apărea fisuri în interiorul Kremlinului.

Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat, de asemenea, la sfârșitul lunii octombrie, că Prigozhin și grupul său militar ar putea „reprezenta o amenințare la adresa puterii lui Putin”.

Cu toate acestea, agentul FSB a declarat că „nu există un model de schimbare a puterii” în Rusia.

„Nu există nicio modalitate de a «schimba totul» în Rusia, astfel încât țara în ansamblu să funcționeze și să nu se prăbușească în abisul terorii”, se arată în e-mail, prezentând modul în care s-ar desfășura un război civil în țară.

„La început s-ar putea să avem parte de o revoltă întâmplătoare, doar cu jafuri și încăierări haotice între toți. Permiteți-mi să vă explic: lupta agențiilor de securitate împotriva structurilor lui Prigojin, un adevărat război unul împotriva celuilalt, este rea, dar în general inevitabilă”, au scris ei.

„Sau vor exista lupte ale regiunilor pentru împărțirea resurselor. Sau o luptă a diferitelor forțe pentru controlul asupra regiunilor sau a unor bucăți de țară (Rusia)”.

În concluzie, Rusia s-ar putea prăbuși într-un haos total, a spus agentul.

Haos, război civil

„Credeți-mă - asta este mult mai terifiant. Afirm, și aceasta nu este nicidecum opinia privată solitară a unui simplu angajat (al FSB): am dat țara peste cap. Noi (FSB) am dat țara peste cap nu pe 24 februarie, când a început toată această afacere, ci mult mai devreme, când 24 februarie a devenit posibil în principiu. Haos, război civil, prăbușire - da, totul este în fața noastră. Este inevitabil”, scrie agentul FSB. „Prea mulți în Rusia au trecut de punctul de neîntoarcere. Ei plănuiesc să fie mici țari în zonele pe care reușesc să le captureze. Cel puțin, așa gândesc ei”.

Denunțătorul a sugerat că nu va fi ușor pentru Kremlin să îl suprime pe Prigojin în cazul în care acesta va reprezenta în cele din urmă o amenințare la adresa puterii lui Putin.

ISW a declarat că Prigojin își construiește efectiv o „circumscripție” de susținători și propria sa forță de luptă care nu se află sub controlul direct al armatei ruse sau al ministerului apărării.

Prin urmare, Prigojin deține o poziție deosebit de avantajoasă în cadrul structurii de stat și a spațiului informațional rusesc, care îi permite să își extindă circumscripția în țară mai ușor decât comandamentul militar superior, permițându-i să se promoveze liber pe sine și forțele sale în timp ce critică oficialii de la Kremlin sau forțele armate ruse fără teama de respingere, potrivit think tank-ului.

Terorism intern

Într-un e-mail mai recent, datat 8 noiembrie, informatorul FSB l-a avertizat pe Osechkin că Prigojin pregătește brigăzi pentru „teroare internă” în Rusia, pe fondul unei valuri de proteste și revolte în mai multe regiuni ale Rusiei din cauza rapoartelor conform cărora peste 1.000 de ruși au fost uciși în decurs de trei zile în timpul luptelor intense din Ucraina.

În timpul unei întâlniri, mercenarilor Wagner ai lui Prigojin li s-a delegat autoritatea și li s-a garantat un regim aprobare tacită pentru acte de agresiune și intimidare împotriva celor care protestează împotriva războiului și a politicilor lui Putin, a declarat agentul.

„Analizele și rapoartele noastre urcă în lanț și acolo se înțelege că nivelul de nemulțumire populară crește exponențial și că nu vom putea să o stingem prin metode legale”, a scris denunțătorul.

„Serviciul (FSB) nu este pregătit pentru teroarea internă, iar Prigojin și Kadîrov cred că a venit timpul lor și a sosit momentul să strălucească. Amândoi își dau seama că, dacă încetează să se mai lupte și încep un dialog, amândoi vor înceta să mai fie necesari lui Putin”.

Potrivit agentului, atât Kadîrov, cât și Prigojin vor fi atunci „tăiați din finanțare și se vor întoarce la locurile lor în sistem”. „Dar ambele personaje nu mai sunt dispuse să accepte acest lucru, fiecare dintre ele se imaginează indispensabile.”

Denunțătorul a declarat că FSB se așteaptă ca cei doi să efectueze o serie de provocări care să defăimeze serviciul (FSB) și să indice „presupusa sa incapacitate de a controla situația din țară”.

„Dacă totul decurge conform scenariului lui Prigojin, vom pierde atât controlul, cât și țara”, au conchis aceștia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...