Ea este directoarea instituției de stat unde fac percheziții procurorii DIICOT/ Și-a luat penthouse de 260 mp în 2022. Nepoata fostului șef SRI Radu Timofte are trei locuințe de 1 milion de euro

Ea este directoarea instituției de stat unde fac percheziții procurorii DIICOT/ Și-a luat penthouse de 260 mp în 2022. Nepoata fostului șef SRI Radu Timofte are trei locuințe de 1 milion de euro

Update Ora 16.50: Ioana Timofte, directorul general al Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de ridicat și Recipientelor sub presiune, a fost adusă la sediul DIICOT pentru audieri.

Ancheta vizează delapidarea bugetului instituției cu prejudiciu de circa 2 milioane euro, provenind din 485 achiziții publice fictive de bunuri.

Potrivit ordonanței procurorilor, banii erau transportați în genți.

Procurorii DIICOT efectuează, miercuri, zeci de percheziții la un grup de funcționari de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de ridicat și Recipientelor sub presiune (C.N.C.I.R. S.A.), aflată în subordinea Ministerului Energiei. Ancheta vizează delapidarea bugetului instituției cu prejudiciu de circa 2 milioane euro.

„Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat. Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale”, susțin procurorii.

Potrivit ordonanței procurorilor, în dosar sunt cercetați:

Astfel cum a rezultat din probele administrate până la acest moment procesual, grupul infracțional a fost format din următoarele persoane:

– Timofte Ioana – director general al C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei);

Ștefan Bogdan Cipriandirector comercial al C.N.C.I.R. S.A. în perioada mai 2020 – decembrie 2022, director general adjunct administrativ începând cu luna ianuarie anul 2023;

Ivan Vasilicașef Serviciu Administrativ în perioada 07.05.2020 – 31.12.2022 și director comercial începând cu luna ianuarie anul 2023

Stancu Oltea-Mariadirector economic în cadrul C.N.C.I.R. S.A.,

Vulpe Liviușef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.C.I.R. S.A.;

Nedelcu Mariamagaziner în cadrul C.N.C.I.R. S.A.

La grupului infracțional organizat astfel constituit, grup care acționează și în prezent, în scopul săvârșirii infracțiunilor de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul C.N.C.I.R. S.A, pentru sine și pentru altul) și spălare de bani, au aderat ulterior numiții:

Constantin Lucian (administrator de drept al PRAXMODE S.R.L, administrator de fapt al DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L. și COORDONATE CONSTRUCT DELUX S.R.L.),

Rujancu Niculae-Robertino (administrator statutar al GENERAL STATIONERY STORE S.R.L., administrator de fapt al PRAXMODE S.R.L, GTI EURO CLASS S.R.L, MATTEO TARRUCO LTD S.R.L, DON MATTEO INTERBELIC S.R.L, D.A.D. ROYAL GROUP S.R.L, DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L, SKY EXPLORER S.R.L, RED GLOBAL INVEST S.R.L și NGV INTERACTIV UNION S.R.L.),

Costache Ionuț (șef Serviciu Administrativ în cadrul CNCIR SA începând cu luna ianuarie anul 2023),

Dumitru Gheorghe (administrator de drept și de fapt al CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L și administrator de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L.),

Dumitru Marius-Roberto (administrator de drept și de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L. și administrator de fapt al UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI S.R.L, COMERT TOTAL GENERAL S.R.L, CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L) și

Bițu Daniel-Samuel (fost administrator de drept și de fapt al UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI S.R.L. și de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L, COMERT TOTAL GENERAL S.R.L, CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L)

Comunicatul DIICOT:

La data de 24.05.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară, efectuează 39 percheziții domiciliare, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor.

În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).
În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora.

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile).

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală vor fi conduse în vederea audierii 19 persoane.

Acțiunea este realizată împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară, precum și al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. și al structurilor Jandarmeriei Române din țară.

Pe parcursul urmăririi penale a acordat sprijin de specialitate D.G.A.F.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

--------

Ioana Timofte și-a luat penthouse de 260 mp în 2022. Nepoata fostului șef SRI Radu Timofte are trei locuințe de 1 milion de euro

Ioana Timofte, directoarea Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA (CNCIR, fostul ISCIR), nepoată a fostului director SRI Radu Timofte, și-a cumpărat un penthouse de 260 mp. În extrasul de la Cadastru, locuința este descrisă ca având „4 camere și 4 terase”, potrivit unei investigații a publicației ReporterIS .

Ioana Timofte este celebră pentru venitul lunar net de 11.000 de euro/lună ca directoare la Controlul Cazanelor (fostul ISCIR), dezvăluire pe care REPORTER DE IAȘI a făcut-o în luna iunie.

Directoarea de la CNCIR a menționat achiziția unui penthouse de 260 mp în luna mai 2022. În același bloc din Băneasa mai are două apartamente: de 178 mp respectiv 112 mp. Valoarea de piață a acestora este de peste 1 milion de euro. Ieșeanca menționează în declarația de avere că a împrumutat 160.000 de euro de la Felix Braniște, tatăl copilului ei. Acesta, la rândul său, este un bugetar plimbat prin mai multe ministere.

El menționează, în propria declarație de avere, că a împrumutat 130.000 de euro de la un oarecare „Vasile A.” și că îi va returna într-un an, deși venitul său total este de circa 24.000 de euro/an

În declarația de avere, Ioana Timofte notează că noul penthouse achiziționat are 250 mp, dar în extrasul de carte funciară acesta apare cu suprafața de 261 mp. Conform adresei, apartamentul situat la etajul 5 al ansamblului rezidențial din cartierul Băneasa. Imaginile de pe Google Earth dezvăluie forma tipică de penthouse, cu terasele desfășurate la ultimul nivel al blocurilor.

În 2013, Ioana Timofte a cumpărat în același bloc un apartament de 178 mp, iar în 2018 a mai achiziționat o locuință de 112 mp. Sunt patru blocuri care compun acest complex rezidențial construit în 2007, având regim de înălțime P+5 și parcări la subsol. Trei imobile sunt lipite, iar al patrulea este ridicat separat.

Ioana Timofte a cumpărat penthouse-ul de 260 mp de la omul de afaceri Fănel Oprea, care are mai multe afaceri în București (restaurante, construcții, transporturi).

Citește tot articolul pe ReporterIS.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...