„Echipa Jorge”, unitatea expertă în hacking și sabotaj implicată pe ascuns în 33 de alegeri prezidențiale din întreaga lume

„Echipa Jorge”, unitatea expertă în hacking și sabotaj implicată pe ascuns în 33 de alegeri prezidențiale din întreaga lume

O echipă de contractori israelieni despre care se spune că a manipulat peste 30 de alegeri din întreaga lume folosind hacking, sabotaj și dezinformare automată pe rețelele sociale a fost dezvăluită într-o nouă investigație .

Team Jorge a fost filmată în secret FOTO Captură The Guardian

Unitatea este condusă de Tal Hanan, un fost agent al forțelor speciale israeliene în vârstă de 50 de ani, care acum lucrează în privat folosind pseudonimul „Jorge” și pare să fi lucrat „sub radar“ la alegeri în diferite țări de mai bine de două decenii. El este demascat de un consorțiu internațional de jurnaliști. Hanan și unitatea sa, care folosește numele de cod „Team Jorge”, au fost dezvăluiți prin imagini sub acoperire și documente scurse către The Guardian.

„Neg orice abatere”, a comentat Jorge Hanan, care nu a dat curs solicitării de a răspunde unor întrebări despre activitățile și metodele Team Jorge.

Investigația revelează informații extraordinare despre modul în care dezinformarea este folosită ca armă de către Team Jorge, care gestionează un serviciu privat de interferență în alegeri fără a lăsa urme. Grupul lucrează și pentru clienți corporativi.

Servicii de manipulare a opiniei publice

Hanan le-a spus reporterilor sub acoperire că serviciile sale, pe care alții le descriu drept "operațiuni secrete", sunt disponibile pentru agențiile de informații, campaniile politice și companiile private care doresc să manipuleze în secret opinia publică. La serviciile sale au apelat clienți din Africa, America de Sud și Centrală, SUA și Europa.

Un serviciu- cheie oferit de echipa Jorge este un pachet software sofisticat, Advanced Impact Media Solutions(Aims), care controlează o rețea de mii de profiluri false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avataruri au asociate și conturi Amazon cu carduri de credit, portofele bitcoin și conturi Airbnb.

În investigație s-au implicat reporteri de la 30 de instituții media, printre care Le Monde, Der Spiegel și El País. Proiectul, care face parte dintr-o investigație mai amplă privind industria dezinformării , a fost coordonat de Forbidden Stories, o organizație non-profit din Franța a cărei misiune este de a urmări munca reporterilor asasinați, amenințați sau încarcerați.

Programul AIMS

Imaginile sub acoperire au fost filmate de trei reporteri, care au abordat echipa Jorge dându-se drept potențiali clienți.

În mai bine de șase ore de întâlniri înregistrate în secret, Hanan și echipa sa au vorbit despre modalitățile în care care ar putea aduna informații despre rivali, inclusiv prin utilizarea tehnicilor de hacking pentru a accesa conturile Gmail și Telegram. S-au lăudat că ar fi plantat materiale în surse de știri legitime, după care le-au amplificat cu ajutorul software-ul de gestionare a boților Aims.

O bună parte din strategia lor consta în perturbarea sau sabotarea campaniilor rivale: echipa a pretins că a livrat prin Amazon o jucărie sexuală la domiciliul unui politician, cu scopul de a-i da soției acestuia falsa impresie că are o aventură.

Investigația a arătat că Hanan și-a desfășurat cel puțin o parte din operațiunile de dezinformare prin intermediul unei companii israeliene, Demoman International. Aceasta este înregistrată pe un site web administrat de Ministerul israelian al Apărării prin care sunt promovate exporturile. Ministerul israelian al Apărării nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Având în vedere expertiza lor în industria dezinformării, ar putea fi cel puțin surprinzător faptul că Hanan și colegii săi s-au lăsat demascați de reporteri sub acoperire.

Întâlnirile înregistrate în secret au avut loc între iulie și decembrie 2022 și oferă o privire rară asupra mecanismului dezinformării contra cost.

Echipa Jorge

Trei jurnaliști - de la Radio France, Haaretz și TheMarker - au abordat echipa Jorge pretinzând că sunt consultanți care lucrează pentru o țară africană instabilă din punct de vedere politic, care dorea ajutor pentru a întârzia un scrutin.

Convorbirile au avut loc prin apeluri video și reporterii au avut o întâlnire la biroul Team Jorge, situat într-un parc industrial din Modi'in, la 32 km de Tel Aviv.

Hanan și-a prezentat membrii echipei ca fiind „absolvenți ai agențiilor guvernamentale”, cu expertiză în finanțe, social media și campanii, precum și în "război psihologic", ce operează din șase birouri din întreaga lume. Patru membri ai echipei au fost prezenți la întâlniri, inclusiv fratele său, Zohar Hanan, prezentat ca fiind directorul executiv al grupului.

Acum suntem implicați într-un scrutin din Africa... Avem o echipă în Grecia și o echipă în [Emiratele]... [Am finalizat] 33 de campanii la nivel prezidențial, dintre care 27 au avut succes", a dezvăluit Hanan. Ulterior, a spus că este implicat în două "proiecte majore" în SUA, explicând însă că nu se angajează direct în politica americană.

Deși jurnaliștii nu pot verifica toate afirmațiile făcute de Team Jorge, Hanan a pretins onorarii ce par umflate.

Team Jorge le-a spus reporterilor că ar accepta plăți într-o varietate de valute, inclusiv criptomonede precum bitcoin, dar și numerar. El a susțin că ar percepe între 6 și 15 milioane de euro pentru amestecul în alegeri.

Cambridge Analytica

E-mailurile scurse către The Guardian arată altceva: de pildă, oferta făcută fostei companii britanice de consultanță Cambridge Analytica pentru amestecul într-o campanie de opt săptămâni într-o țară din America Latină a fost de 160.000 de dolari.

În 2017, Cambridge Analytica , i-a respins oferta pentru o campanie în Kenya, motivând că clienții săi nu ar fi plătit „400.000-600.000 de dolari pe lună, și substanțial mai mult pentru răspuns la criză”.

Cu toate că nu există nicio dovadă că vreuna dintre aceste campanii s-a concretizat, totuși alte documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații arată că în perioada în care Team Jorge a lucrat în secret la cursa prezidențială nigeriană din 2015 a făcut-o alături de Cambridge Analytica.

Alexander Nix, fostul directorul executiv al Cambridge Analytica, a refuzat să comenteze în detaliu, dar a adăugat: „Pretinsa dumneavoastră înțelegere este contestată".

Team Jorge a trimis firmei de consultanță politică a lui Nix un videoclip care prezintă o primă versiune a software-ului de dezinformare pe care în prezent îl comercializează sub numele de Aims. Hanan a afirmat într-un e-mail că programul, care permitea utilizatorilor să creeze până la 5.000 de boți pentru a livra "mesaje în masă" și "propagandă", a fost folosit în 17 alegeri.

„Este un sistem de creare semi-automată a avatarurilor și de desfășurare a rețelei dezvoltat de noi", a spus el, adăugând că poate fi folosit în orice limbă și că este vândut ca serviciu, deși software-ul poate fi cumpărat "dacă prețul este corect".

Armată de avatare

Software-ul de gestionare a roboților al Team Jorge pare să se fi extins considerabil până în 2022, potrivit celor spuse de Hanan reporterilor sub acoperire. El a dezvăluit că acesta controla o armată multinațională de peste 30.000 de avatare, însoțite de istorii digitale care se întind pe ani de zile.

Hanan chiar le-a făcut reporterilor o demonstrație a interfaței Aims și cum pot fi create rapid profiluri false de diferite naționalități. Reporterii au descoperit că fotografiile pentru avataruri erau culese de pe rețelele sociale.

Un alt instrument este "mașinăria sa de bloggeri" - un sistem automatizat de creare de site-uri web pe care profilurile de social media controlate de Aims le puteau folosi pentru a răspândi știri false pe internet. "După ce ai creat credibilitate, ce faci? Apoi poți manipula", a spus el.

„Vă voi arăta cât de sigur este Telegram”

Hanan a făcut și o demonstrație cu privire la capacitățile de hacking ale echipei sale, arătând reporterilor cum pătrunde în conturile de Telegram și de Gmail. El a pus pe ecran contul de Gmail al unui bărbat prezentat ca fiind "asistentul unui tip important" în alegerile generale din Kenya, care se desfășurau peste câteva zile.

"Astăzi, dacă cineva are un cont de Gmail, înseamnă că are mult mai mult decât o căsuță de e-mail", a arătat Hanan în timp ce dădea clic pe e-mailurile, dosarele, contactele și unitățile țintei.

Unul dintre conturile Telegram pe care a pretins că le-a penetrat aparținea unei persoane din Indonezia, în timp ce celelalte două păreau să aparțină unor kenyeni implicați în alegerile generale în curs de desfășurare și apropiați de candidatul de atunci, William Ruto, care a sfârșit prin a câștiga președinția.

"Știu că în unele țări se crede că Telegram este sigur. Vă voi arăta cât de sigur este", a spus el, înainte de a arăta un ecran în care părea să parcurgă contactele de pe Telegram ale unui strateg kenyan care lucra pentru Ruto la acea vreme.

Hanan a demonstrat apoi cum poate fi manipulat accesul la Telegram pentru a semăna dezinformare

Tastând cuvintele "bună ziua, ce mai faci dragă", Hanan a părut să trimită un mesaj din contul strategului kenyan către unul dintre contactele lor. "Nu doar mă uit”, s-a lăudat Hanan, înainte de a explica cum manipularea aplicației de mesagerie pentru a trimite mesaje ar putea fi folosită pentru a crea haos în campania electorală a unui rival.

"Unul dintre cele mai mari lucruri este să creezi zâzanie între oamenii potriviți, înțelegeți", a spus el. "Și pot să-i scriu ce cred despre soția lui, sau ce cred despre ultimul său discurs, sau îi pot spune că i-am promis că va fi următorul meu șef de cabinet, bine?".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...