Echipa OMS s-a întors din China cu „ipotezele” de la Beijing, nu cu descoperiri

Echipa OMS s-a întors din China cu „ipotezele” de la Beijing, nu cu descoperiri

Misiunea de experți a Organizației Mondiale a Sănătății în China s-a încheiat săptămâna aceasta fără a găsi sursa coronavirusului care a ucis peste 2,3 milioane în întreaga lume. Însă a „găsit” teoriile Chinei, scrie Newsweek .

Experții trimiși au fost de acord că noul coronavirus a sărit probabil de la lilieci la o specie de animal necunoscută, înainte de a fi transmis oamenilor și a concluzionat că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să provină dintr-un laborator de înaltă securitate din centrul orașului Wuhan, anulând o serie de teorii ce leagau institutul de virologie al orașului de focar.

După o misiune care a durat aproape o lună, descrisă de un membru al misiunii, Peter Daszak, ca fiind „plină de muncă în cel mai încărcat mediu politic posibil”, iată cinci lucruri pe care încă nu le-au aflat despre noul coronavirus:

Sursa animală

Experții au făcut teste pe zeci de mii de probe de la animale sălbatice, crescute și domestice din toată China - dar niciunul nu conține virusul SARS-CoV-2 care provoacă Covid-19.

Cu toate acestea, virologul olandez și membru al echipei OMS, Marion Koopmans, a declarat că speciile mai susceptibile la virus - inclusiv șobolani de bambus, bursuc și iepuri - au fost vândute pe piața Huanan din Wuhan, locul primului focar semnalat, putând fi un punct de plecare pentru noi investigații.

Peter Daszak a declarat că virușii de la lilieci asemănătoare cu SARSCoV2 au fost descoperite în Thailanda și Cambogia, ceea ce „îndreaptă atenția către Asia de Sud-Est”, o ipoteză mult vehiculată de Beijing.

„Cred că într-o zi vom găsi rezervorul, ar putea dura ceva timp, dar va fi tot acolo fără îndoială", a declarat acesta, ceea ce contrazice un studiu independent efectuat de altă echipă internațională.

Potrivit lui Linfa Wang, expert virusolog la Universitatea Națională din Singapore, care a condus acest studiu paralel cu echipa OMS, o tulpină similară în proporție de 96,2% cu noul coronavirus a fost descoperită la lilieci în provincia Yunnan, China, „un rezervor foarte bogat”.

Date neprelucrate

Epidemiologul danez și membru al echipei, Thea Kolsen Fischer, a declarat că echipei OMS nu i s-au oferit date brute, ci s-au bazat pe analiza anterioară a oamenilor de știință chinezi.

În majoritatea studiilor, trebuie ca experții să dispună de informații neagregate, a subliniat aceasta.

Lanțul rece de transmisie

Una din ipotezele vehiculate de Beijing este cea potrivit căreia virusul a fost adus în China prin produsele congelate, ca fructe de mare importate.

Șeful OMS pentru Situații de Urgență, Mike Ryan, a declarat anterior că nu există „nicio dovadă că alimentele sau lanțul alimentar participă la transmiterea coronavirusului, în nicio altă țară nu a fost semnalat acest lucru”.

Dar în China, misiunea OMS a acordat o oarecare importanță teoriei.

Șeful părții chineze a misiunii, Liang Wannian, a declarat că virusul poate parcurge distanțe mari pe suprafața produselor din lanțul de frig, iar probele de mediu de pe piața Huanan au arătat „contaminare pe scară largă”.

Conducătorul echipei OMS, Peter Ben Embarek, a avertizat că încă nu este clar dacă virusul poate fi transmis prin suprafețele contaminate ale produselor congelate.

Originea în afara Chinei?

Beijingul a cerut în repetate rânduri ca OMS să lanseze o misiune de urmărire a originii în SUA, iar oficialii Ministerului de Externe au insistat pe un laborator american de cercetare a germenilor militari.

De asemenea, China a răstălmăcit studii care arătau cazuri de Covid-19 apărute în Italia și alte țări la sfârșitul anului 2019, înainte de raportarea în China. Beijingul găsea în aceste studii dovezi că virusul nu e originar din China, ignorând acuzațiile că autoritățile chiineze au ascuns focarul multă vreme.

Dar, în publicarea concluziilor raportului, Koopmans a spus că aceste studii „nu oferă dovezi complete ale circulației anterioare” în afara Chinei la începutul lunii decembrie.

Cu toate acestea, ea a recunoscut că experții „ar trebui să meargă cu adevărat să caute dovezi ale circulației anterioare”.


Koopmans a declarat că fermele care furnizează animale sălbatice către piața Huanan din Wuhan merită cercetări suplimentare.

Pe lângă prelevarea de probe din mai multe rezervoare de animale sălbatice - în special lilieci - în și în afara Chinei, Ben Embarek a sugerat retestarea eșantioanelor folosind „noi abordări” pentru testele de sânge și căutarea unor cazuri mai timpurii care au fost nedetectate în Wuhan în decembrie 2019.

Între timp, China dorește ca următoarea etapă a anchetei privind originea virusului să aibă loc într-o altă țară.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...