"Eclipsa americană", o sursă de informații prețioase despre Soare, Lună și Terra

"Eclipsa americană", o sursă de informații prețioase despre Soare, Lună și Terra

Eclipsa totală de Soare care va fi vizibilă în anumite regiuni din Statele Unite săptămâna viitoare nu este interesantă doar pentru amatorii de astronomie. Oamenii de știință intenționează să profite cât mai mult de pe urma acestui fenomen rar pentru a obține informații valoroase despre Soare, Lună și Terra, relatează DPA.

Soarele

Printre domeniile de interes pentru cercetători se află stratul cel mai îndepărtat al atmosferei solare, alcătuit din gaze, cunoscut sub numele de "coroană solară". Eclipsa totală de Soare prezintă o oportunitate ideală pentru a observa coroana solară, deoarece Soarele va fi acoperit în întregime de Lună. Stratul interior al cromosferei este și el vizibil pentru o scurtă perioadă în timpul eclipsei totale, apărând sub forma unui inel strălucitor roz-alb.

NASA va măsura modificările apărute în câmpul magnetic al coroanei solare și temperaturile în diverse zone ale acesteia, atât din spațiu, cât și de pe Terra. Oamenii de știință speră să obțină informații noi și despre uriașele erupții de gaze care se produc pe Soare. De asemenea, ei vor să înțeleagă mai bine motivul pentru care temperatura din atmosfera Soarelui, care poate să ajungă până la 3 milioane de grade Celsius, este mult mai ridicată decât temperatura de la suprafața astrului.

Luna

În timpul eclipsei, una dintre sondele lansate de NASA, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), va monitoriza umbra Lunii, care se va deplasa de-a lungul teritoriului Statelor Unite de la vest către est. Luna nu este perfect rotundă, ci are mai degrabă forma unui poligon neregulat. Modificarea formei conului de umbră lăsat de Lună pe Terra este rezultatul acțiunii razelor solare care oferă astfel un contur al suprafeței neregulate a Lunii, marcată de un relief caracterizat prin piscuri montane și văi.

Pământul

Atunci când Luna acoperă Soarele, fenomenul va imita venirea serii în zonele în care conul de umbră lunară cade pe Terra. Nu doar luminozitatea va începe să scadă, ci și temperatura va coborî. Organismele plantelor și animalelor vor trece pe modul de funcționare nocturn. Luni, în cadrul unei acțiuni concertate, oamenii de știință vor colecta informații despre totalul radiației pe Terra prin intermediul unor măsurători efectuate la sol și în spațiu. Cercetătorii vor să găsească răspunsuri pentru întrebări precum: "Cât de mult din energia solară este absorbită de atmosfera Pământului?" și "Ce cantitate din această energie este reflectată înapoi în spațiu?". Aceste date vor fi utilizate și pentru a determina efectele generate asupra Terrei de plafonul de nori din atmosfera Pământului.

Proiectul baloanelor

Proiectul unor baloane de mare altitudine va fi demarat în timpul eclipsei totale de Soare. 50 de echipe de cercetători, provenind inclusiv de la universități și licee din afara zonei conului de umbră de pe Terra — supranumită "zona de totalitate" — au petrecut multe luni pregătind baloane de înaltă altitudine, umplute cu heliu și echipate cu camere foto-video. Camerele vor fotografia și vor filma eclipsa de la limita superioară a atmosferei terestre, aflată la o altitudine de 30 de kilometri, de unde vor putea să capteze imagini în spectrul luminos integral și să le transmită, în direct, pe Pământ.

Știința cetățenilor

Experții se așteaptă ca numeroși astronomi amatori, care nu au studii de specialitate, să contribuie la alcătuirea unei arhive de date științifice obținute în timpul eclipsei. Astronomii amatori vor putea, printre altele, să folosească o aplicație specială, concepută pentru a înregistra temperatura, modificările atmosferice și orice comportamente neobișnuite observate în rândul animalelor. Alți cercetători amatori au alcătuit o rețea de 68 de telescoape pentru a înregistra evoluția eclipsei și pentru a crea un film al evenimentului, realizat cu imagini de înaltă rezoluție.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla