ECONOMIA României a depășit-o pe cea a Cehiei și a urcat pe locul 16 în UE

ECONOMIA României a depășit-o pe cea a Cehiei și a urcat pe locul 16 în UE

Economia României a depășit economia Cehiei și figurează pe locul 16 la nivelul Uniunii Europene, depășind de puțin pragul de 1% din economia UE, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2015, relatează  Cursdeguvernare.ro .

Pentru a avea o imagine corectă a țării noastre din această perspectivă, vă prezentăm sintetic ponderile statelor europene, conform celor mai recente date disponibile.

La nivelul Uniunii Europene se poate observa o concentrare puternică a forței economice, cu o pondere a celor mai mari cinci țări de 71,8% în PIB-ul total.

Germania trece de o cincime din rezultatul total și devansează cu circa trei procente Marea Britanie, singura mare putere din afara Zonei Euro. Trio-ul latin Franța, Italia și Spania se înșiră în spatele lor aproximativ la același interval de câte trei procente.

De reținut, Euroland-ul are o pondere în ansamblul Uniunii similară cu cea a celor cinci mari economii, respectiv 71,1%, ceea ce îl face să dea tonul general al ritmului de creștere.

Am menționat și valoarea pentru cele 15 state care constituiau UE până în anul 2004 pentru a sesiza că toate cele 13 state care au aderat ulterior nu au adus decât opt procente la PIB-ul total, deși au mărit semnificativ suprafața și populația UE.

Urmează cinci țări care au valori ale PIB cuprinse între 2% și 5% din PIB-ul total al UE și cumulează aproape o șesime atât din rezultatul economic. Toate aceste cinci țări înseamnă ceva mai puțin decât Marea Britanie și ceva mai mult decât Franța ca pondere în PIB. Olanda, în partea de sus, și Austria, în partea de jos, delimitează acest pluton al economiilor de mărime medie.

Revelația acestui grup este Polonia, situată deja pe locul 8. Cu un PIB de 2,7 ori mai mare decât al nostru (ajutată și de o populație dublă față de a României), ea a trecut de Belgia și se apropie de Suedia, pentru a accesa binecunoscutul loc 7 ca forță economică la nivelul UE. Loc pe care îl visau, desigur, fără nici o bază în posibilitățile reale, unii politicieni români.

În fapt, din perspectiva rezultatelor economice, România intră în a doua parte a plutonului celor nouă țări pe care le-am denumit semnificative deoarece reprezintă măcar o jumătate de procent din PIB-ul Uniunii. Date fiind diferențele relativ mici față de economiile care ne preced (economii care nu performează și se confruntă cu probleme financiare generate de datoria publică imensă), o ascensiune de alte două locuri, până la mijlocul clasamentului UE, ne-ar fi la îndemână pe termen mediu.

Cât despre a mai prinde din urmă, până la mijlocul acestui secol, alte state, nu prea se pune problema (cu excepția, la limită, a Finlandei). Dimpotrivă, Irlanda a fost mai vioaie decât noi și a urcat de pe locul 15 pe locul 12 în ultimii trei ani iar decalajul de 67% față de Danemarca e greu de accesat în lipsa unei creșteri robuste și constante.

În fine, cele nouă țări rămase sub pragul de 0,5% din PIB-ul UE, ele adună per total mai puțin de o zecime din economia germană, fiind puțin semnificative pentru rezultatele de ansamblu. De reținut, Bulgaria și Croația, împreună cu cele trei state baltice, de-abia ajung să reprezinte ceva mai mult decât economia României, atâta cât este ea.




Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”