Edi iordănescu, interviu de la Doha: ”Necalificările ne macină din interior, ca un cancer”

Edi iordănescu, interviu de la Doha: ”Necalificările ne macină din interior, ca un cancer”

Edi Iordănescu (44 de ani), selecționerul echipei României, este la Doha și a povestit pentru ”Adevărul” ce impresii i-a făcut Campionatul Mondial, dar și cum a văzut echipa Elveției, adversara noastră din preliminariile Euro 2024.

Edi Iordenescu a trasmis mesaje pozitive de la Doha. Foto Amir Kiarash

La mulți ani, România! Unitate și putere!”, a ținut Iordănescu jr să le trasmită celor de acasă înainte de startul discuției. Selecționerul a declarat că încearcă să se uite la meciurile de la CM Qatar 2022 cu ochiul de antrenor, nu cel de suporter. ”Vreau să mă uit cu o privire tehnică la acest turneu. Sunt multe lucruri interesante pentru un antrenor”, a spus Edi, care a analizat jocul Elveției , în partida cu Brazilia (0-1).

Elveția nu ne mai surprinde deja. Mi s-au confirmat multe lucruri pe care le știam deja, din păcate. Dar, deși sunt realist, vom ataca prelimnariile cu gândul la prima poziție. Locul 2, sub nicio formă. Dacă îți propui locul doi, poți să-l scapi și pe acela. E clar că Elveția e favorită, e obișnuită a turneelor finale, are o formulă stabilă, în care schimbă maxumum 1-2 jucători. E o națională omogenă, obișnuită cu turneele finale.

Sperietoarea Elveția

E o echipă matură în joc, stăpână pe ea, a absorbit foarte ușor presiunea și în meciul cu Brazilia. La fiecare turneu final, ei sunt acolo. Au lăsat acasă Italia, în Liga Națiunilor au reușit să învingă Spania, Portugalia, sunt lucruri care ne pun în gardă.

Dar trebuie să avem încredere în potențialul nostru și sper ca băieții să-mi dea suficiente argumente ca să vin în fața voastră cu mai multă speranță pe viitor. De departe, Elveția stă cel mai bine pe hârtie din grupa noastră. Israel are și ea jucători cu calitate, echipele lor locale sunt angrenate în cupele europene. Kosovo vine foarte tare din urmă, îi oferim mai puțină atenție decât ar trebui. Au jucători care evoluează la un nivel foarte bun”.

Edi Iordănescu a venit să spioneze Elveția și să vadă cum se joacă fotbalul mare. Foto Amir Kiarash

Edi Iordănescu a venit să spioneze Elveția și să vadă cum se joacă fotbalul mare. Foto Amir Kiarash

Edi Iordănescu a povestit și cum a văzut fotbalul mare, care ne e interzis de ceva vreme. ”Ca o concluzie personală, sunt echipe care par destul de consecvente. Abordează meciurile cu aceeaști structură de joc. Au preocupare pentru un joc pozitiv. Toate echipele încearcă să construiască. Asta ne propunem și noi”.

O favorită va câștiga Mondialul

Selecționerul spune că nu se va înregistra o surpriză la CM Qatar 2022. ”Pe mine mă câștigă echipele care sunt deja definite. Spania și Franța. Mi-ar plăcea ca și noi să fim ca ele. Spania e un reper, mi-a plăcut și Franța, sunt echipe cu identitate de joc. Sunt 4-5 naționale pe care toți le urmărim, suntem cu gândul că ar putea să atace trofeul. Nu văd o surpriză. Nu cred că va câștiga un outsider. Cele care sunt favorite sunt foarte puternice”.

Edi Iordănescu a vorbit și despre prima repriză a amicalului cu Slovenia (1-2), una dezastruoasă în toată istoria națioanelei României. ”Nu știu ce s-a întâmplat. În partea a doua a meciului au fost aceeași 10 fotbaliști și am văzut alt joc. O singură modificare (n.r. - Moruțan) și s-a schimbat tot. Din păcate, s-a instaurat o stare de neîncredere, presiune, pe care o gestionăm foarte prost, ne e teamă și pare că ne-am obișnuit cu rateurile. Dar e datoria mea să schimb asta, îmi asum, se fac eforturi. Să aducem profesioniști lângă noi și să lucrăm la latura mentală. Și să fim acolo, în Germania, la Campionatul European.

Toată lumea întreabă ce s-a întâmplat cu naționala României

Iordănescu a urmărit deja 8 jocuri la CM Qatar 2022 și va mai merge la încă 4. S-a întâlnit la hotel sau pe stadioane cu personalități ale fotbalului mondial și spune că toate l-au întrebat de unde această diferență între trecut și prezent în ceea ce provește naționala României. ”De exemplu, am fost în același microbuz cu Cafu și Roberto Carlos. Cafu m-a întrebat ce părere am despre Brazilia. Eu i-am spus, în glumă, că poate ne împrumută 2-3 jucători de-ai lor, să ne calificăm și noi. Oricum, toți au rămas cu imaginea frumoasă a României din trecut”.

Calificarea la Euro, realizarea carierei pentru Iordănescu

Edi spune că îi lipsește munca de pe teren. ”E frustare, un sentiment neplăcut. Mi-ar plăcea să fiu mai mult cu jucătorii, să lucrez mai mult, să le transmit mai multe lucruri. Însă mi-am asumat asta, știam unde vin. Calificarea la următorul turneu final realizarea carierei pt mine. Ce frumos ar fi fost să fim și noi aici! Dar vom fi la următorul. Ar fi un resart pentru noi, pentru fotbalul românesc și ar începe să vină și calificările”.

În final, selecționerul a abordat și problema jucătorilor retrași de la națională. ”Maxim și Mitriță nu sunt retrași. Nu le-am închis ușa, iar ei nu au anunțat nimic oficial. Sunt atent la ei, sunt jucători care pot ajuta echipa naționala, dar depinde doar de ei. Vreau un grup cu putere de luptă. Da, Alin Toșca s-a retras. Pe Max l-am simțit însă dezamăgit. Avea multe regrete. El spunea să ar fi vrut să facă mai mult și că s-au pierdut ani. Nerealizările ne macină din inetrior, ca un cancer. Însă nu există zi în care să nu lucrez la asta. Încerc să fiu aproape de ei, să le redau încrederea. Generația din 2019 (n.r. - cea care a ajuns în semifinalele Euro U21) e aici, cu noi, e nucleul important al naționalei. E momentul lor și trebuie să demonstreze”.

Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra sunt adversarele României din preliminariile Euro 2024 care încep în martie 2023.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...