Eduard Novak, încolţit: Cum a „reuşit“ să implice sportul românesc într-un scandal care va ajunge la UE

Eduard Novak, încolţit: Cum a „reuşit“ să implice sportul românesc într-un scandal care va ajunge la UE

Sportul românesc s-a trezit, brusc, cu o problemă destul de gravă. Pentru că, în weekendul trecut, în Monitorul Oficial a apărut o decizie care „scârţâie“ puternic!

Concret, prin ordin de ministru s-a anunţat că, în toate sporturile de echipă, 40 la sută din jucătorii aflaţi pe teren într-o formaţie trebuie să fie români, atunci când vorbim despre competiţiile interne. Regula intră în vigoare imediat, încă din acest sezon!

Apar însă două probleme majore. Prima: orice om de rând ştie că, potrivit legislaţiei europene, dreptul la muncă nu poate fi îngrădit pe baza de naţionalitate. Eduard Novak, chestionat pe această temă, s-a apărat, spunând: „Nu încălcăm legile UE privind dreptul la muncă pentru că fotbaliştii, de pildă, nu semnează contracte de muncă, ci contracte sportive“.

A doua problemă ţine de faptul că, şi dacă ar fi o decizie regulamentară (ceea ce nu prea e!), aplicarea ei, cu efect imediat, e de-a dreptul şocantă. Pentru că în cazul unor hotărâri similare, aproape mereu, cluburile primesc un răgaz de minim un an pentru a-şi putea reconfigura loturile. Asta deoarece contractele nu se pot semna şi rezilia de pe o zi pe alta, în nicun domeniu de activitate. Tocmai de aceea, potrivit informaţiilor obţinute de „Gazeta Sporturilor“ , preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, urmează să aibă o întâlnire cu Eduard Novak. Scopul şedinţei: şeful FRF vrea să-i demonstreze ministrului, cu cifre concrete, cât ar costa rezilierea contractelor unor străini legitimaţi în România. Cu acest argument, Burleanu speră să obţină măcar amânarea implementării ordinului publicat în Monitorul Oficial. Pentru că multe dintre contracte se vor încheia în vara anului viitor, iar cluburile îşi pot reconfigura loturile, fără a plăti penalizări / despăgubiri.

Asztalos, şocat de ce a făcut Novak

Până să vedem ce va ieşi din întâlnirea Burleanu – Novak, programată pentru peste două săptămâni, e posibil ca acest ordin de ministru să fie atacat de avocaţi. Pentru că, potrivit spuselor lui Csaba Asztalos (foto), preşedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, ce a decis Eduard Novak e în afara legislaţiei Uniunii Europene. Într-o intervenţie la Digi Sport , Csaba Asztalos s-a arătat şocat de ce a făcut ministrul Sportului!

„Îmi pare rău pentru domnul ministru, a fost consiliat eronat. Activităţile sportive intră în domeniul de aplicare a dreptului Uniunii Europene în măsura în care constituite activitate economică. Activitatea sportivilor semiprofesionişti sau profesionişti, care sunt activităţi salariate, indiferent că le numim contract de muncă sau pe baza unui contract de prestări servicii, intră sub incidenţa articolului 45 care reglementează libertatea forţei de muncă în Uniunea Europeană şi care defineşte conceptul de lucrător. Sportivii profesionişti sau neprofesionişti care prestează un serviciu sunt lucrători şi sunt protejaţi împotriva discriminării. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene spune că e o formă de discriminare a pune orice tip de cotă unei activităţi sportive, întrucât cetăţenii Uniunii Europene au libertatea să se angajeze oriunde pe teritoriul unui stat membru. Nu înţeleg de ce se insistă pe această abordare care nu are niciun temei juridic. Dacă în Italia se introduc reguli asemănătoare, ce jucători mai transferă din România? Se pot cere despăgubiri, dacă o echipă suferă daune într-un fel sau altul. Sunt nişte limite, dacă ne-am asumat că suntem în Uniunea Europeană“, a spus Csaba Asztalos, lăsând de înţeles că acest ordin va cădea, în viitorul apropiat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...