Eforturi supraomenești pentru salvarea unui speolog american blocat într-o peșteră din Turcia de 10 zile

Eforturi supraomenești pentru salvarea unui speolog american blocat într-o peșteră din Turcia de 10 zile

Evacuarea unui speolog și cercetător american experimentat care s-a îmbolnăvit la peste 1.000 de metri de intrarea într-o peșteră din Turcia a început, potrivit echipei de intervenție din New Jersey, organizația cu care lucrează acesta.

Mark Dickey, vorbind cu salvatorii Foto Profimedia

Oficialii turci au anunțat vineri că Mark Dickey, în vârstă de 40 de ani, și-a revenit suficient de mult pentru a fi extras în cadrul unei operațiuni care ar putea dura trei sau patru zile.

Salvatori din întreaga Europă s-au grăbit să ajungă la peșteră pentru o operațiune de salvare a lui Dickey, care a suferit brusc o hemoragie stomacală în timpul unei expediții alături de alte câteva persoane în peștera Morca din Munții Taurus din sudul Turciei, potrivit abcnews.go.com .

„Medicii pe care i-am trimis jos au reușit să-l trateze cu succes", a declarat Cenk Yildiz, un oficial regional din cadrul agenției turce de ajutorare în caz de dezastre, pentru agenția de presă IHA. „Acum suntem în măsură să îl evacuăm".

„Aceasta este o operațiune dificilă. O persoană (sănătoasă) ar avea nevoie de 16 ore pentru a ieși. Această operațiune va dura cel puțin trei sau patru zile", a continuat Yildiz. „Prioritatea noastră este sănătatea. Scopul nostru este să încheiem această operațiune fără ca cineva să fie supus vreunui pericol."

Foto Profimedia

Foto Profimedia

Peștera, pregătită pentru extragerea speologului

Mai mult de 170 de persoane, inclusiv medici, paramedici și speologi experimentați, sunt implicate în operațiunea de salvare.

Asociația europeană de salvare în peșteri a declarat sâmbătă că starea medicală a lui Dickey este stabilă. Un dispozitiv de analiză a sângelui i-a fost livrat pentru a permite testarea sângelui.

„Se fac pregătiri pe traseul de evacuare cu targa către un alt bivuac pregătit la adâncimea de 700 metri", se arată în comunicat.

Peștera a fost pregătită pentru extragerea în siguranță a lui Dickey, inclusiv pentru lărgirea pasajelor și abordarea pericolului de cădere de pietre, potrivit Serviciului ungar de salvare din peșteri și altor oficiali.

„Pacientul Mark Dickey este mutat spre intrare . Aceasta este o peșteră foarte dificilă, adâncă și noroioasă. O parte din echipamentul de escaladare verticală folosit de speologii salvatori se uzează și trebuie înlocuit", a declarat sâmbătă Carl Heitmeyer, ofițer de informații publice pentru echipa de intervenție inițială din New Jersey.

Foto Profimedia

Foto Profimedia

Incapabil să mai revină la suprafață

Dickey s-a îmbolnăvit pe 31 august, în timp ce se afla într-o explorare a peșterii Morca și nu a putut să revină la suprafață, potrivit New Jersey Initial Response Team. Dickey este șeful grupului, care este specializat în salvarea în peșteri și mine, precum și instructor pentru Comisia Națională de Salvare în Peșteri.

Expertul speolog ajută la conducerea unei expediții speologice internaționale când a început să sufere de probleme intestinale „care au evoluat rapid spre sângerări și vărsături care i-au pus viața în pericol", a precizat într-un comunicat New Jersey Initial Response Team.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat