Egiptul a prezentat un nou mormânt şi sarcofage descoperite în Luxor

Egiptul a prezentat un nou mormânt şi sarcofage descoperite în Luxor

Un mormânt, sarcofage şi mai multe obiecte funerare din epoca Egiptului Antic, descoperite recent într-o necropolă din Luxor, în sudul ţării, au fost prezentate sâmbătă în prezenţa ministrului egiptean pentru Antichităţi, informează AFP.

Aceste descoperiri, realizate în urma unor misiuni arheologice egiptene şi franceze, au fost prezentate pentru presă în faţa celebrului templu funerar al reginei Hatşepsut, care se află în apropiere de necropola Al-Asasif, în partea vestică a oraşului Luxor.

Această necropolă, situată între Valea Reginelor şi Valea Regilor, era destinată nobililor şi funcţionarilor de rang înalt din anturajele faraonilor.

Potrivit Ministerului Antichităţilor, mormântul datează din epoca Regatului Mijlociu Egiptean (a XI-a şi a XII-a dinastie) şi aparţine lui Thaw-Irkhet-If, prezentat ca un supraveghetor al procedurilor de mumificare realizate în templul zeiţei Mut, situat în celebrul sit Karnak, aflat tot în complexul funerar din Luxor.

Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt a descoperit "un nou mormânt (...) cu picturi foarte frumoase", a declarat ministrul pentru Antichităţi din această ţară, Khaled al-Anani, într-o conferinţă de presă.

Mormântul conţine "numeroase descoperiri", a adăugat oficialul egiptean. Este vorba despre diverse obiecte funerare, inclusiv două sarcofage ce datează din Perioada Târzie a Egiptului, statui şi aproximativ 1.000 de statuete funerare din lemn, faianţă şi argilă, denumite "ushabti".

Arheologii de la Institutul francez de arheologie orientală (IFAO) şi de la Universitatea din Strasbourg au descoperit la rândul lor într-un alt mormânt, situat tot în necropola Al-Asasif, alte două sarcofage ce datează din timpul celei de-a XIII-lea dinastii, a precizat ministrul Khaled al-Anani.

Unul dintre cele două sarcofage conţine o mumie "bine conservată", ce aparţine unei femei care se numea Thuya, a precizat Ministerul Antichităţilor într-un comunicat.

Autorităţile egiptene anunţă cu regularitate descoperirile arheologice realizate în această ţară, în contextul în care Egiptul este adeseori acuzat de lipsă a rigorii ştiinţifice şi de neglijenţă în procedurile de conservare a antichităţilor.

Siturile arheologice, în special Luxor, reprezintă de asemenea pentru Egipt un argument major în faţa concurenţei făcute de alte destinaţii turistice. Sectorul turismului, profund afectat în această ţară după revoluţia din 2011, traversează în ultimele luni o etapă de relativă ameliorare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

4 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

5 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția