Egiptul a prezentat un nou mormânt şi sarcofage descoperite în Luxor

Un mormânt, sarcofage şi mai multe obiecte funerare din epoca Egiptului Antic, descoperite recent într-o necropolă din Luxor, în sudul ţării, au fost prezentate sâmbătă în prezenţa ministrului egiptean pentru Antichităţi, informează AFP.

Aceste descoperiri, realizate în urma unor misiuni arheologice egiptene şi franceze, au fost prezentate pentru presă în faţa celebrului templu funerar al reginei Hatşepsut, care se află în apropiere de necropola Al-Asasif, în partea vestică a oraşului Luxor.

Această necropolă, situată între Valea Reginelor şi Valea Regilor, era destinată nobililor şi funcţionarilor de rang înalt din anturajele faraonilor.

Potrivit Ministerului Antichităţilor, mormântul datează din epoca Regatului Mijlociu Egiptean (a XI-a şi a XII-a dinastie) şi aparţine lui Thaw-Irkhet-If, prezentat ca un supraveghetor al procedurilor de mumificare realizate în templul zeiţei Mut, situat în celebrul sit Karnak, aflat tot în complexul funerar din Luxor.

Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt a descoperit "un nou mormânt (...) cu picturi foarte frumoase", a declarat ministrul pentru Antichităţi din această ţară, Khaled al-Anani, într-o conferinţă de presă.

Mormântul conţine "numeroase descoperiri", a adăugat oficialul egiptean. Este vorba despre diverse obiecte funerare, inclusiv două sarcofage ce datează din Perioada Târzie a Egiptului, statui şi aproximativ 1.000 de statuete funerare din lemn, faianţă şi argilă, denumite "ushabti".

Arheologii de la Institutul francez de arheologie orientală (IFAO) şi de la Universitatea din Strasbourg au descoperit la rândul lor într-un alt mormânt, situat tot în necropola Al-Asasif, alte două sarcofage ce datează din timpul celei de-a XIII-lea dinastii, a precizat ministrul Khaled al-Anani.

Unul dintre cele două sarcofage conţine o mumie "bine conservată", ce aparţine unei femei care se numea Thuya, a precizat Ministerul Antichităţilor într-un comunicat.

Autorităţile egiptene anunţă cu regularitate descoperirile arheologice realizate în această ţară, în contextul în care Egiptul este adeseori acuzat de lipsă a rigorii ştiinţifice şi de neglijenţă în procedurile de conservare a antichităţilor.

Siturile arheologice, în special Luxor, reprezintă de asemenea pentru Egipt un argument major în faţa concurenţei făcute de alte destinaţii turistice. Sectorul turismului, profund afectat în această ţară după revoluţia din 2011, traversează în ultimele luni o etapă de relativă ameliorare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

3 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet