Elevul genial care a refuzat să meargă la o universitate din SUA și a ales să rămână în România. Ce l-a convins să rămână

Elevul genial care a refuzat să meargă la o universitate din SUA și a ales să rămână în România. Ce l-a convins să rămână

Radu Tăerel este un elev de excepție care a refuzat să studieze la o universitate din Statele Unite ale Americii și a ales să rămână în România.

Radu Tăerel a decis să rămână în România Foto: Arhivă personală

Radu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ s-a calificat în acest an la trei faze finale ale olimpiadelor școlare - Matematică, Informatică și Chimie -, iar anul trecut s-a calificat la cinci etape naționale ale olimpiadelor școlare.

Radu Tăerel a reușit să câștige medalia de bronz la Olimpiada de Matematică și are așteptări mari de la Olimpiada de Chimie : „La Chimie au fost subiecte destul de lungi și dificile, așa cum se întâmplă de obicei“, a spus liceanul.

Admis la Medicină și Politehnică

Acesta s-a înscris și a fost admis la două universități de top din România: Politehnică și Universitatea de Medicină și Farmacie.

„Sunt deja admis pentru că am premii din anii anteriori. M-am gândit să studiez în paralel, dar este destul de greu pentru că prezența este destul de solicitantă la ambele. O să mă gândesc și o să aleg una dintre universități“, a precizat Radu.

Radu a dorit, inițial, să studieze la o universitatea din SUA, unde ar fi beneficiat de o bursă ca urmare a premiilor importante pe care le-a obținut, dar s-a răzgândit, după ce a a ajuns peste ocean și a văzut cum este viața acolo.

„Am fost în SUA cu echipa de robotică, la Campionatul Mondial. Nu mi-a plăcut viața pentru că este destul de mult diferită față de România. Stilul de viață este foarte diferită. Acolo lumea este mai închisă față de cum sunt oamenii la noi. De asemenea, distanțele sunt foarte lungi. Dacă vrei să merg la un magazin, trebuie să te deplasezi cu mașina. Sistemele economice și cele de taxele sunt mult mai stricte și dure“, a explicat tânărul.

Acesta spune că s-a gândit să meargă în Europa pentru a studia, dar, până la urmă, a decis să rămână în țară.

M-am uitat la o serie de universități din Europa, dar nu am găsit ceva care să mi se potrivească. Sistemul de învățământ din România este destul de bine structurat. Este bazat, cel puțin la Medicină, în prima parte mai multe pe teorie, după care urmează partea practică. Mi se pare mult mai important să le cunoști teoria ca la carte și după care să aplici noțiunile“, spune Radu.

„Colegii și prietenii au reprezentat un plus că ei vor rămâne în țară“

A contat și faptul că prietenii și colegii au decis să rămână în țară: „Părinții m-au susținut și sfatul lor a fost să aleg ce universitate îmi doresc. Colegii și prietenii au reprezentat un plus că ei vor rămâne în țară“.

Anul trecut, Radu a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Chimie. Acesta s-a calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Chimie și a obținut Premiul de Excelență al Universității Politehnica Timișoara, fiind, de asemenea, premiat cu echipa de robotică Tea Borgs la etapa națională a Campionatului FTC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?