Elveţia adoptă sancţiunile financiare şi de călătorie impuse Rusiei şi Belarusului

Elveţia adoptă sancţiunile financiare şi de călătorie impuse Rusiei şi Belarusului

Lista persoanelor şi entităţilor sancţionate de Elveţia, care este aceeaşi cu cea a Uniunii Europene, include personal militar care este tras la răspundere pentru atrocităţile comise în Bucea, persoane active în domeniul politic şi al dezinformării şi anumiţi oligarhi şi membri ai familiei acestora, transmite sursa citată.

Consiliul a aprobat, de asemenea, excluderea a patru noi bănci din Rusia şi Belarus, inclusiv Sberbank, cea mai mare instituţie bancară rusă, din sistemul internaţional financiar SWIFT.

Amendamentele intră în vigoare, vineri, la ora 16.00 GMT (19.00, ora României), informează News.ro.

În urmă cu câteva zile, soţia miliardarului rus Andrey Melnichenko a contestat sancţiunile UE care-i vizează şi afirma că acestea sunt „nesăbuite" şi „arbitrare".

Potrivit unui reprezentant al cuplului, decizia Uniunii Europene de a extinde sancţiunile împotriva lui Melnichenko şi asupra soţiei sale este „iraţională", deoarece aceasta nu a deţinut niciodată cetăţenia rusă şi nici nu a locuit în Rusia.

Astfel, Aleksandra Melnichenko, care s-a născut la Belgrad şi deţine cetăţenia sârbă şi cea croată, va „contesta decizia nefericită împotriva ei", a declarat reprezentantul într-o declaraţie transmisă prin e-mail către Reuters, transmite Mediafax.

Reuters a relatat luna trecută că Melichenko a cedat soţiei sale dreptul de proprietate asupra companiei de cărbune SUEK AO şi a companiei de îngrăşăminte EuroChem Group AG pe 8 martie, cu o zi înainte ca UE să îl pună pe lista de sancţiuni. UE a sancţionat-o vinerea trecută pe soţia lui Melnichenko în cadrul celei de-a şasea runde de sancţiuni împotriva Rusiei. De asemenea, oficialii europeni au susţinut că Aleksandra Melnichenko „profită bine de averea şi beneficiază de pe urma bogăţiei soţului ei".

Măsura ar putea perturba operaţiunile de la SUEK şi EuroChem, deoarece sancţiunile includ îngheţarea activelor ei.

Un purtător de cuvânt al EuroChem a declarat că, deşi compania s-a angajat să respecte cu stricteţe legislaţia UE privind sancţiunile, va încerca, de asemenea, să discute cu autorităţile UE despre cum ar putea continua să furnizeze îngrăşăminte fermierilor.

„EuroChem va colabora cu Comisia Europeană şi va înainta propuneri pentru a găsi soluţii care să îi permită să îşi menţină operaţiunile şi să furnizeze nutrienţi pentru culturi clienţilor săi din întreaga lume într-un moment extrem de critic de criză alimentară", a declarat purtătorul de cuvânt.

EuroChem produce aproximativ 5% din producţia mondială de îngrăşăminte.

La sancţionarea lui Melnichenko în martie, UE l-a acuzat pe acesta că este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Melnichenko a contestat sancţiunile prin depunerea unui recurs la Tribunalul UE, care se ocupă de plângerile împotriva instituţiilor europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia