Elveţia doreşte o nouă abordare a relaţiilor cu UE

Elveţia doreşte o nouă abordare a relaţiilor cu UE

După ce a respins anul trecut un acord-cadru cu Uniunea Europeană, guvernul Elveţiei a anunţat că intenţionează să propună o versiune proprie care să guverneze viitoarele relaţii cu Bruxellesul, transmite vineri dpa.

Viitorul acord ar urma să acopere "toată gama de relaţii cu UE", a declarat preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis.

Elveţia ar dori înţelegeri privind o piaţă unică, siguranţa alimentară şi domeniul energiei electrice, plus asocieri cu UE în domeniul cercetării, sănătăţii şi educaţiei.

Cassis a arătat că deşi se urmăreşte începerea unui dialog de tatonare cu Bruxellesul, opţiunile trebuie discutate mai întâi cu cantoanele elveţiene, înainte de începerea negocierilor propriu-zise. El nu a specificat un calendar pentru aceste demersuri şi a recunoscut că va fi "un drum greu".

Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar de facto participă în cele mai multe privinţe la piaţa unică, iar UE doreşte de multă vreme să strângă relaţiile cu Elveţia.

Un acord cadru care să înglobeze toate tratatele bilaterale existente este considerat cea mai bună modalitate pentru o cooperare mai strânsă între cele două părţi, arată dpa. Versiunea negociată cu mari eforturi în trecut a fost însă respinsă în cele din urmă de Elveţia, care s-a confruntat cu opoziţia internă din partea cantoanelor; ar fi existat riscul ca acordul să fie respins printr-un referendum la nivel naţional. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?