Emanuel Macron şi Angela Merkel insistă, pe 8 mai, asupra necesităţii angajamentului european

Emanuel Macron şi Angela Merkel insistă, pe 8 mai, asupra necesităţii angajamentului european

Emmanuel Macron şi Angela Merkel au insistat asupra necesităţii "mai imperioase ca niciodată" a angajamentului european, în cadrul unei convorbiri telefonice de vineri, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, în plină pandemie de coronavirus, relatează AFP.

"Cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au dorit să împărtăşească un mesaj de rememorare şi de prietenie, subliniind necesitatea, mai imperioasă ca niciodată, a angajamentului european", a informat preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron a discutat joi şi cu omologul său rus Vladimir Putin, salutând "prietenia şi recunoştinţa" dintre cele două ţări.

Mai mulţi lideri europeni au făcut apel vineri la regăsirea avântului din 1945 în lupta împotriva pandemiei care s-a soldat cu cel puţin 266.919 de morţi în lume şi la limitarea la minimum a comemorărilor de pe 8 mai.

Emmanuel Macron a prezidat la Paris o ceremonie în format restrâns, într-o Place de l'Etoile aproape goală, după ce s-a deplasat cu o escortă mică pe un bulevard Champs-Elysées părăsit.

Ceremoniile din Germania au reţinut în mod special atenţia, întrucât de obicei această ţară nu marchează deloc sau foarte puţin ziua capitulării regimului nazist în faţa Aliaţilor. De această dată, municipalitatea din Berlin a decis să facă din acest eveniment o sărbătoare, o iniţiativă limitată la capitala germană şi la anul 2020, iar preşedintele Frank-Walter Steinmeier a făcut apel la compatrioţii săi să considere 8 mai o zi a "recunoştinţei" şi nu a amărăciunii pentru înfrângere.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria