Emil Boc și Adriean Videanu, audiați la tribunal în dosarul lui Vasile Blaga

Emil Boc și Adriean Videanu, audiați la tribunal în dosarul lui Vasile Blaga

Fostul premier Emil Boc și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost audiați, vineri, la Tribunalul București, în calitate de martori, în dosarul în care Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influență.

În declarațiile date în sala de judecată, cei doi au negat că la nivelul PDL numirile în funcțiile de conducere s-ar fi făcut contra unor sume de bani.

"Nu am auzit niciodată de Berdilă Horațiu. Donațiile în PDL se făceau la sediul partidului, la casierie, de către cei care doreau să facă donații. Se înregistrau în registrele partidului și se verificau de Curtea de Conturi. Niciodată la numirea într-o funcție politică de către partid nu i s-a condiționat nimănui plata unei sume de bani. Deci, nu s-a condiționat: ești numit în funcția X, dacă plătești o sumă de bani. Așa ceva nu a existat sau eu nu știu să fi existat în PDL", a spus Emil Boc.

Emil Boc a explicat că Gheorghe Ștefan, cel care l-a denunțat pe Vasile Blaga, conducea una dintre cele mai performante organizații județene ale PDL, însă nu știe ca acesta să fi adus sume de bani la sediul partidului.

"Organizațiile județene puteau face recomandări pentru miniștri, secretari de stat și alte funcții, însă PDL filtra aceste propuneri prin comisiile de specialitate în funcție de profesionalism. Pentru propunerile în funcțiile de conducere în companiile naționale ultimul cuvânt îl aveau miniștrii de resort, care puteau să accepte sau să refuze. Au fost situații când au fost mai multe propuneri, dar și nemulțumiri din partea unora sau altora pentru o funcție, însă ele au fost lăsate la decizia comisiilor de specialitate din partid și a miniștrilor. Nu exista ca cineva să vină și să spună: nu mă interesează ce vreți voi, eu vreau să fie numit X (...). Gheorghe Ștefan era un om care a avut performanță politică, dar nu îmi face plăcere să spun mai multe lucruri. Organizația PDL din Neamț era în primele 5 organizații ale partidului ca performanță în alegeri și pentru asta Gheorghe Ștefan era membru în BPN și vicepreședinte al PDL. El era preocupat și de alte activități colaterale politicii, de fotbal de exemplu. Avea propuneri pentru mai multe funcții, dar nu întotdeauna acceptate de partid", a spus Boc.

La rândul său, Adriean Videanu a declarat că PDL avea o structură instituțională foarte bine pusă la punct, iar organizațiile județene performante în alegeri aveau dreptul, ca o recompensă, să propună oameni în diverse funcții de conducere, inclusiv în companiile naționale.

"Era o procedură birocratică de depunere a CV-urilor. Le depuneau la organizațiile de partid și de acolo erau înaintate secretariatelor ministerelor. Eu, ca ministru, trebuia să văd dacă se îndeplinesc criterii legale și făceam o analiză a competențelor. Nu puteam accepta ca la Transelectrica să meargă un medic. Mă puteam opune doar dacă nu se îndeplineau criteriile profesionale. Pe Hăhăianu nu îl știam la data numirii, însă avea un CV impresionant, lucrase la Siemens și fusese doctorand în SUA. Despre el am obținut referințe de la conducerea Transelectrica, de care Teletrans aparținea. Această numire a fost făcută de Organizația PDL Neamț, condusă de Gheorghe Ștefan. Cu Gheorghe Ștefan am discutat doar despre directorul de la Transelectrica. Teletrans nu era o companie importantă. La Transelectrica eu doream un om care să ducă cu rapiditate procesul de interconectare cu Republica Moldova, pentru a reduce dependența Republicii Moldova de Rusia. Eu urmăream două companii: Transelectrica și Transgaz. I-am spus lui Gheorghe Ștefan: 'nu ne jucăm'. Dacă aveți chestii politice, duceți-vă la alte companii, dar nu la astea două. Eu am fost mulțumit de propunerea pentru directorul general de la Transelectrica, pentru că era un bun profesionist", a afirmat Videanu.

Acesta a precizat că președinții organizațiilor județene erau foarte influenți, însă deciziile importante se luau întotdeauna în BPN al PDL.

Vasile Blaga a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale.

"În perioada 2011 — 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe (vicepreședinte al aceluiași partid) asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale", afirmă procurorii.

Potrivit DNA, Blaga a primit 500.000 de euro prin intermediul lui Gheorghe Ștefan și 200.000 de euro printr-un alt intermediar.

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naționale pentru PDL.

Conform documentului, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL a existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…