Emil Constantinescu: Dacă nu spunem adevărul, degeaba vorbim despre statul de drept

Emil Constantinescu: Dacă nu spunem adevărul, degeaba vorbim despre statul de drept

Fostul președinte al României Emil Constantinescu a declarat duminică că, dacă în țara noastră nu va fi spus adevărul despre fostul regim comunist, "degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități".

Acesta a participat la un eveniment ce a celebrat 25 de ani de existență a Fundației ICAR, ce se ocupă de recuperarea victimelor torturii.

Constantinescu a vorbit, în acest context, despre nevoia aflării adevărului.

"Trăim și astăzi în minciună și este o rușine că procuratura sau justiția este sau ar fi speranța ca să se scrie istoria adevărată, înecată în manipulări, în interese și într-o țesătură de minciuni. Și justiția are limitele ei. Această lentoare cu care se desfășoară procesul victimelor Revoluției, procesul victimelor Mineriadelor, este de înțeles, pentru că procurorii ar trebui să iasă la pensie și să piară, procurorii care au fost implicați atunci. Nu puteau să se judece ei pe ei. Eu m-am prezentat ca reclamant în procesul Mineriadei", și-a amintit fostul președinte.

El a apreciat că "dacă nu spunem adevărul, dacă trăim în minciună, degeaba putem să avem creștere economică, degeaba vorbim despre statul de drept, pentru că nu vom crea decât noi abuzuri, noi presiuni, noi Securități".

În viitor, a adăugat el, este nevoie de "acțiuni hotărâte", de confruntare a trecutului comunist al țării.

"Eu mi-am cerut iertare, când am fost președinte, într-o scrisoare adresată deținuților politic, la Sighet, în numele poporului român. Dar aceasta trebuie completată cu acțiuni hotărâte", a declarat Emil Constantinescu.

Fostul președinte a spus că, în opinia sa, "societatea civilă s-a divizat, s-a sfărâmat".

"Erau, poate, vremuri mai grele în '90 când veneau asupra noastră cu bâtele. Când au venit minerii, nu au vrut să vorbească cu mine, au vrut să ne omoare, nu să discute cu noi. Poate atunci era însă mai luminoasă situația noastră, pentru că atunci știam cine suntem, ce vrem, cine suntem de o parte, cine sunt călăii, cine sunt victimele, ce trebuie să facem. Astăzi trăim într-o societate confuză, în care foștii securiști devin anticomuniști, într-o societate lipsită de valori. Iar confuzia este mult mai periculoasă decât chiar opresiunea, deoarece ea distruge forța creativă", a punctat Emil Constantinescu.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

4 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

5 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!