Emiratele Arabe Unite cer Turciei să nu se mai amestece în afacerile ţărilor arabe

Emiratele Arabe Unite cer Turciei să nu se mai amestece în afacerile ţărilor arabe

Emiratele Arabe Unite (EAU) au cerut sâmbătă Turciei să înceteze să se mai amestece în afacerile ţărilor arabe şi să renunţe la logica "colonialistă" după acuzaţia adusă de Ankara referitoare la acţiuni emirateze "rău intenţionate" în Libia, ţară aflată în război civil, transmite AFP.

Turcia a denunţat vineri, prin vocea ministrului apărării Hulusi Akar, acţiunile EAU în Libia, unde cele două ţări susţin tabere opuse şi a afirmat că "se vor regla conturi" între Ankara şi Abu Dhabi.

Drept răspuns, Anwar Gargash, ministrul de stat emiratez pentru afaceri externe, a cerut sâmbătă Turciei să "înceteze să se implice în afacerile arabe". Gargash a mai afirmat că Turcia ar trebui să renunţe la comportamente care amintesc de Înalta Poartă din perioada otomană şi de limbajul colonialist.

"Sublima Poartă şi iluziile colonialiste nu îşi găsesc locul decât în arhivele istoriei (...), iar relaţiile dintre state nu se gestionează prin ameninţări", a adăugat şeful diplomaţiei emirateze într-o postare pe Twitter.

Ministrul turc al apărării a atacat Abu Dhabi într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera. "Trebuie să întrebaţi la Abu Dhabi de unde provin această ostilitate, aceste intenţii rele, această gelozie", a declarat Akar.

Aceste declaraţii survin pe fondul unor tensiuni în creştere între ţările implicate în conflictul din Libia, unde se confruntă Guvernul de Uniune Naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, recunoscut de ONU şi tabără mareşalului Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul şi într-o parte din sudul ţării. GNA este susţinut militar de Turcia, iar Haftar este sprijinit de Egipt, EAU, Arabia Saudită şi Rusia.

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni, Egiptul ameninţând să intervină militar dacă GNA va înainta spre oraşul strategic Sirte, următorul obiectiv declarat al forţelor de la Tripoli.
Conflictul din Libia a sporit tensiunile dintre Ankara şi Abu Dhabi, a căror relaţie bilaterală s-a deteriorat în ultimii ani pe fondul rivalităţilor regionale şi a sprijinului acordat Qatarului de Turcia în disputa ce opune acest stat vecinilor săi din Golful Persic.

În 2018, Turcia a pus numele unui demnitar otoman criticat de Abu Dhabi străzii pe care se află ambasada EAU la Ankara. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 El este masonul crescut la sân de servicii, pe cale să-l îngroape pe Coldea...

2 Generalul rus Vadim Șamarin, adjunctul lui Gherasimov, a fost reținut

3 „Regele este prea plictisitor în pat”

4 O avea chiloți pe ea?

5 El este trădătorul reținut de DIICOT pentru spionaj în favoarea Rusiei