Emmanuel Macron la ceremonia în memoria lui Helmut Kohl: 'Într-o zi, istoria va trebui să ne judece și pe noi'

Emmanuel Macron la ceremonia în memoria lui Helmut Kohl: 'Într-o zi, istoria va trebui să ne judece și pe noi'

Președintele francez, Emmanuel Macron, a spus sâmbătă, la ceremonia organizată la Strasbourg în memoria fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat în iunie, că dorește, împreună cu actualul cancelar Angela Merkel, să dea continuitate moștenirii politice europene lăsate de Kohl, informează agenția EFE.

'Într-o zi, istoria va trebui să ne judece și pe noi. Dar va ține cont în mod sever de concesiile pe care le facem, de calculele pe termen scurt, de egoismele naționale' și va reține 'sinceritatea angajamentului față de pacea și prietenia între popoare', a spus șeful statului francez în discursul său din timpul ceremoniei desfășurate la Parlamentul European.

Elogiindu-l mai departe pe Kohl pentru că a luat 'decizii curajoase, uneori împotriva opiniei publice', Macron a spus că dorește să dea 'un sens, o realitate, intensitate' proiectului european împreună cu Merkel.

El a ținut să mai menționeze în discurs că fostul cancelar Helmut Kohl 'prefera punți în locul frontierelor și zidurilor' și a legat statura politică a acestuia de cea a fostului președinte francez Francois Mitterand, un alt mare artizan al construcției europene.

'Celor care pretind că tratatele europene sunt o simplă construcție tehnocrată, vreau să spun, în fața lui Helmut Kohl, că acest lucru se întâmplă pentru că (...) ați lăsat să se stingă flacăra pe care au fost redactate', a mai afirmat liderul de la Elysee în discursul său.

Macron i-a adus un omagiu și lui Simone Veil, prima femeie ministru din Franța, precum și președinte al primului Parlament European ales prin vot universal, decedată vineri la vârsta de 89 de ani.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 Așa o fi?

4 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta

5 Imaginea asta e România...