Emmanuel Macron vrea o dezbatere asupra utilizării focoaselor nucleare franceze pentru apărarea Uniunii Europene

Emmanuel Macron vrea o dezbatere asupra utilizării focoaselor nucleare franceze pentru apărarea Uniunii Europene

Președintele francez îndeamnă la o discuție privind ideea de a folosi focoasele nucleare ale Franței pentru a apăra UE.

Emmanuel Macron, președintele Franței FOTO: EPA-EFE

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este dispus să discute despre utilizarea focoaselor nucleare franceze ca parte a unei „apărări europene credibile” împotriva amenințărilor din partea Rusiei, scrie politico.eu.

„Sunt în favoarea deschiderii acestei dezbateri, care trebuie să includă apărarea antirachetă, tragerea de arme cu rază lungă de acțiune, arme nucleare pentru cei care le au sau care au arme nucleare americane pe teritoriul lor”, a declarat Macron într-un interviu acordat unor publicații regionale din grupul de presă Ebra, publicat sâmbătă seara târziu.

„Franța își va păstra specificitatea, dar este pregătită să contribuie mai mult la apărarea solului european”, a adăugat el.

Franța, care deține aproximativ 300 de focoase nucleare, este singura putere nucleară din Uniunea Europeană.

În ultimele săptămâni, președintele francez a adoptat o poziție din ce în ce mai dură față de Rusia din cauza invaziei la scară largă a acesteia în Ucraina și nu este prima dată când a sugerat utilizarea armelor nucleare ale Franței pentru apărarea UE.

Macron a făcut prima aluzie la această posibilă mișcare în 2020, când a cerut un „dialog strategic” privind „rolul descurajării nucleare a Franței în securitatea colectivă a Europei”, în încercarea de a deschide discuții pe această temă cu Germania, care găzduiește arme nucleare americane pe teritoriul său. Franța a repetat apoi oferta în 2022.

Până în prezent, Berlinul nu a acceptat oferta președintelui francez.

Însă, în ianuarie, Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta și membru al CSU bavarez, care face parte în prezent din opoziția germană, a declarat pentru Politico că Europa ar trebui „să accepte oferta lui Macron” în vederea construirii „dimensiunii europene a apărării nucleare ca obiectiv pe termen lung”.

Comentariile lui Macron au stârnit critici din partea partidelor de opoziție franceze.

„Când ești șef de stat, trebuie mai întâi să înveți să taci despre ceea ce reprezintă inima modelului nostru de securitate”, a declarat la televiziunea franceză François-Xavier Bellamy, candidatul principal al partidului de dreapta Les Républicains pentru viitoarele alegeri europene.

Grupul de stânga Franța fără coadă din Adunarea Națională a declarat într-o declarație scrisă că aceste comentarii au fost o „greșeală gravă” care a dat „o nouă lovitură credibilității descurajării nucleare a Franței”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!