E.ON, după amenda primită de la Consiliul Concurenţei: Comportamentul Delgaz Grid nu a avut efecte negative în piaţă

E.ON, după amenda primită de la Consiliul Concurenţei: Comportamentul Delgaz Grid nu a avut efecte negative în piaţă

Comportamentul Delgaz Grid, pentru care compania a fost sancţionată cu 6,1 milioane de euro de Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă, nu a avut efecte negative în piaţă, potrivit unui răspuns al companiei, transmis, luni, la solicitarea AGERPRES.

Delgaz Grid, compania de reţele de gaze şi electricitate din grupul E.ON România, a luat act de decizia Consiliul Concurenţei şi va achita amenda dispusă în acest caz, în conformitate cu obligaţiile care îi revin conform legii.

Pe parcursul acestei investigaţii, compania a cooperat pe deplin cu autorităţile într-o manieră deschisă şi transparentă, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile necesare clarificării speţei analizate, spun reprezentanţii Delgaz.

"Dincolo de obligaţia sa de a colabora cu autoritatea, compania a pus la dispoziţia Consiliului Concurenţei un solid raport economic care demonstrează inexistenţa oricăror efecte negative ale comportamentului Delgaz Grid în piaţă", au arătat oficialii companiei.

Delgaz Grid a implementat şi implementează în continuare măsuri semnificative pro-consumatori recunoscând importanţa acestora pentru mediul de afaceri. Delgaz Grid susţine atât dezvoltarea programelor preventive de conformitate în domeniul concurenţei, cât şi promovarea constantă a respectării drepturilor consumatorilor, fiind angajată pe deplin în digitalizarea operaţiunilor sale.

"Mai precizăm că situaţia investigată de Consiliul Concurentei este mai veche, din 2015, şi compania noastră a luat deja măsuri, cu multă vreme în urmă, pentru corectarea acesteia. Delgaz Grid îşi reafirmă angajamentul pentru aplicarea regulilor de concurenţă, precum şi a tuturor normelor şi reglementărilor care îi sunt aplicabile în activităţile pe care le desfăşoară", se mai precizează în răspunsul companiei.

Consiliul Concurenţei a sancţionat compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON, cu o amendă în valoare de circa 30 de milioane lei (aproximativ 6,1 milioane euro) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de gaze naturale, respectiv pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale Instalaţiilor de Utilizare a Gazelor Naturale (IUGN) în zona sa de distribuţie, potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, remis, luni, AGERPRES.

Delgaz Grid deţine o poziţie de monopol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale aferentă zonelor geografice pentru care are licenţa de distribuţie, în speţă judeţele situate în partea de nord a ţării (Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistriţa Năsăud, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacău).

În cadrul investigaţiei declanşate la sfârşitul anului 2018, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada martie 2015 - decembrie 2018, Delgaz Grid, în calitate de distribuitor de gaze naturale, a abuzat de poziţia sa dominantă prin refuzul de a acorda acces tuturor companiilor din piaţă la o facilitate esenţială - înregistrarea fişelor de evidenţă a lucrărilor de verificări/revizii tehnice în baza sa de date.

În acest fel, au fost create condiţii discriminatorii pentru firmele prezente pe această piaţă faţă una dintre companiile din cadrul grupului E.ON.

Favorizarea companiei din cadrul grupului E.ON a contribuit la consolidarea poziţiei acesteia pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale furnizate în aria de distribuţie a Delgaz.

Serviciul de înregistrare a datelor din fişele de evidenţă a lucrărilor de verificări şi revizii în baza de date a distribuitorului este indispensabil unei companii care concurează pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, fiind esenţial pentru desfăşurarea activităţii.

Prin neînregistrarea sau înregistrarea cu întârziere a fişelor în baza de date administrată de Delgaz Grid, mecanismul de funcţionare a pieţei serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale era întrerupt şi nefuncţional, întrucât informaţia legată de data scadentă a verificării/reviziei tehnice nu era transmisă la timp consumatorului final, prin notificarea realizată de furnizorul de gaze naturale sau operatorilor economici autorizaţi aflaţi deja într-o relaţie contractuală cu clienţii.

"Acţiunile anticoncurenţiale întreprinse de Delgaz Grid au condus atât la afectarea concurenţei pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice furnizate în aria sa de distribuţie, prin limitarea accesului operatorilor economici pe această piaţă şi împiedicarea dezvoltării acestora, cât şi la afectarea consumatorilor, prin restrângerea posibilităţii acestora de a-şi alege furnizorii de servicii de verificări/revizii tehnice şi prin creşterea cheltuielilor cu astfel de servicii", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În calitatea sa de operator al sistemului de distribuţie de gaze naturale, Delgaz Grid avea o obligaţie specială de a asigura un tratament nediscriminatoriu pentru firmele ce acţionează pe pieţe conexe, îndeosebi de a evita favorizarea în orice fel a întreprinderilor care sunt parte a aceluiaşi grup.

Activităţile de verificare şi revizie tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în condiţii concurenţiale, de către operatori economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final. Tarifele practicate de operatorii autorizaţi pentru efectuarea serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt stabilite în condiţii de piaţă, pe baza cererii şi ofertei.

Delgaz Grid a recunoscut integral faptele anticoncurenţiale şi a beneficiat de reducerea amenzii.

În ultimii ani, Autoritatea de Concurenţă a aplicat mai multe sancţiuni companiilor care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de gaze pentru încălcarea normelor de concurenţă.

Consiliul Concurenţei monitorizează cu atenţie piaţa gazelor naturale, mai ales în contextul liberalizării acesteia pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2020, şi va interveni prin toate pârghiile legale pentru a descuraja orice comportament incorect. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis