Episcopul Florentin Crihălmeanu: De Paști, trebuie să ieșim puțin din noi și să ne împăcăm cu lumea

Episcopul Florentin Crihălmeanu: De Paști, trebuie să ieșim puțin din noi și să ne împăcăm cu lumea

Episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, a declarat luni, într-o conferință de presă, că, de Paști, creștinul trebuie să-și curețe sufletul, să iasă din el și din întunericul obișnuințelor zilnice și să se împace cu toată lumea.

"La nivelul pregătirii spirituale, ceea ce îi sfătuim pe credincioșii noștri este în primul rând să ne reamintim că purtăm în trupul nostru muritor o entitate nemuritoare, care este sufletul. Și, așa cum la învierea lui Lazăr, Hristos nu se adresează unui trup mort, ci unui suflet viu, spunându-i 'Lazăre, ieși afară', la fel, și noi suntem chemați în aceste zile să ieșim puțin noi din întunericul obișnuințelor noastre și să ne curățim sufletul, să-l lăsăm să fie luminat de harul Spiritului Sfânt, să dăm la o parte piatra mormântului, pietrele care ne împiedică să-L vedem pe Hristos și să primim chemarea lui Hristos: 'vino afară'. Ieși din starea în are te aflai și încearcă să te ridici puțin deasupra cu Hristos, să vii la lumină. Deci, în primul rând curățirea sufletească, împăcarea cu cei din familie, cu cei din societate, este și un moment al reconcilierii, și apoi încercarea de a retrăi efectiv aceste momente prin care Domnul trece pentru ca să simțim și noi trecerea din moarte la viață, să se schimbe efectiv ceva în viața noastră. Altfel, sigur, putem petrece sărbătorile la televizor și ne uităm cu o sticlă de vin alături și bucatele respective, dar pentru noi efectiv nu are niciun rost această sărbătoare, acest tip de sărbătoare", a spus Florentin Crihălmeanu.

Potrivit acestuia, principala frică a omului este cea de moarte și Învierea lui Hristos ar avea și rolul de a ne elibera de această frică.

"Noi suntem acum, prin credință, chemați să ne construim baza noastră, fundamentul nostru care ne dă speranțe în continuare. Și știm că nu a venit Hristos să ne facă nemuritori, ci a venit ca prin moartea Lui să ne elibereze de altceva: de frica de moarte. Frica de moarte e problema principală a omului, indiferent că o spune sau nu. Din frica de moarte, omul își caută garanții: îmbrăcăminte, mâncare, putere, avere, plăceri și-și face aici viața veșnică, cu gândul că aici va trăi o veșnicie. Nu e adevărat. Hristos ne-a pregătit altceva, mult mai bun, dar nu aici, dincolo, unde nu avem hotarele trupului, ale spațiului, ale timpului, ci veșnicia. Pentru asta ne pregătim și acum, în credință", a explicat episcopul greco-catolic.

În cadrul conferinței de presă, Florentin Crihălmeanu a prezentat și Scrisoarea Pastorală cu ocazia sărbătorii de Paști, intitulată "Trecerea Domnului și trecerea noastră".

AGERPRES/(A — autor: Marius Septimiu Avram, editor: Oana Popescu, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina