„Epoca” Năstase/Puiu Popoviciu, CONDAMNAT la 9 ANI de ÎNCHISOARE!

„Epoca” Năstase/Puiu Popoviciu, CONDAMNAT la 9 ANI de ÎNCHISOARE!

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, joi, la 9 ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

În dosar, fostul șef DGIPI Cornel Șerban a fost condamnat la doi ani și 6 luni închisoare cu executare, Ioan Alecu, rectorul USAMV București, la șase ani închisoare, Petru Pitcovici, fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI, la doi ani închisoare, iar Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei, la un an închisoare.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

Procurorii DNA ceruseră 14 ani închisoare la ultimul termen al procesului privind tunul imobiliar prin care Puiu Popoviciu ar fi intrat ilegal în posesia unui teren din fosta fermă Băneasa.

Procurorii spun că, în perioada 2000-2004, o serie de înţelegeri, cel puţin îndoielnice, între Puiu Popoviciu şi Ioan Niculae Alecu, pe atunci rector al universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, au făcut ca un teren de 224 de hectare să fie cumpărat la un preţ de nimic de către o companie controlată de omul de afaceri.

Terenul a fost vândut cu un dolar metrul pătrat, în timp ce preţul pieţei era de cel puţin 150 de euro metrul pătrat, spun procurorii.

Tranzacţia a fost validată de mai mulţi funcţionari ai statului, între aceştia fiind nominalizat şi fostul prefect al Capitalei, Mihai Ion Luican.

Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2012

Procurorii au cerut magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, 14 ani de închisoare pentru Gabriel "Puiu" Popoviciu, ginerele lui Ion Dincă- „Teleagă”, în dosarul terenului subevaluat în care au fost trimişi în judecată şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici. 

"Pentru Popoviciu dispuneţi având în vedere aceleaşi argumente, pedeapsa de 14 ani de închisoare. Pentu că are concurs de infracţiuni aplicaţi o pedeapsă complementară", au specificat procurorii în faţa instanţei.

De asemenea, în acelaşi dosar, procurorii au mai cerut pedepse de 12 ani pentru Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, pentru Andrei Mihai Bejinaru, 12 ani de închisoare, ca şi pentru Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor.

Pentru Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data comiterii faptelor, procurorii au solicitat magistraţilor o pedeapsă de cinci ani de închisoare iar pentru Mihai Ion Florin Luican, prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor au solicitat opt ani de închisoare. 

Omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi în judecată, în decembrie 2012, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe Gabriel Aurel Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită, pe Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI la data comiterii faptelor, şi pe Petru Daniel Pitcovici, şef sal Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie la data comiterii faptelor, ambii fiind acuzaţi de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV) la data comiterii faptelor, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti la data comiterii faptelor, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

Procurorii i-au mai trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe Mihai Ion Florin Luican, prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Gabriel Răsvan Toader, secretar la Prefectura Capitalei şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti la data comiterii faptelor, Lizeta Minea, secretar la Primăria Sector 1 şi membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 la data comiterii faptelor, şi Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

Anchetatorii au mai stabilit că Popoviciu, în înţelegere cu rectorul Ioan Niculae Alecu, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans SA, devenită ulterior Băneasa Investments SA şi pe Andrei Mihai Bejenaru, care ar fi acţionat potrivit indicaţiilor omului de afaceri. Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură, creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.

*** Radu Dimofte/Puiu Popoviciu/Bogdan Bartolomeu/Adrian Năstase

Fugit în Statele Unite ale Americii înainte de 1989, Dimofte s-a întors în România, unde a pus pe picioare mai multe afaceri alături de fostul ginere al lui Ion Dincă, Gabriel Popoviciu, cunoscut românilor sub denumirea populară de Puiu Popoviciu. Mai discret chiar şi decât Popoviciu, Dimofte locuieşte acum în Bucureşti, dar deţine şi un luxos apartament în Monte Carlo, în Huston Building.

Plecat în SUA împreună cu fiica şi cu ginerele comunistului Preoteasa

În raport cu clasa politică, Puiu Popoviciu s-a abţinut să-şi declare simpatiile şi nu a fost membru al vreunui partid. Chiar şi aşa, a menţinut o relaţie echilibrată cu toate regimurile care s-au succedat la putere. Singurul personaj cu care nu a relaţionat foarte bine a fost Adrian Năstase, motivul fiind prietenia lui Popoviciu cu Bogdan Bartolomeu.

Popoviciu a întreţinut de-a lungul anilor o relaţie strânsă cu Bogdan Bartolomeu.

Acesta e soţul Ilincăi Preoteasa, fiica lui Grigore Preoteasa – fost ministru de externe al României în perioada 1955-1957. 

Ilinca Preoteasa a fost prima soţie a lui Adrian Năstase. În perioada comunistă, ea era membră activă în UTC şi făcea parte din „tânăra protipendadă nomenclaturistă“, alături de Nicu Ceauşescu, Serghei Mizil, Petre Roman şi alţi juniori celebri.

Bogdan Bartolomeu, în prezent un prosper om de afaceri, are o traiectorie asemănătoare cu cea a lui Popoviciu. Cei doi au emigrat împreună în America, stabilindu-se în acelaşi orăşel din New Jersey. Ce interesant, nu?



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...