EPURAREA după ordonanța lui Toader: DNA Constanța riscă să rămână doar cu procurorul-șef. Ș.Nicolae confirmă că miza a fost eliminarea procurorilor incomozi

EPURAREA după ordonanța lui Toader: DNA Constanța riscă să rămână doar cu procurorul-șef. Ș.Nicolae confirmă că miza a fost eliminarea procurorilor incomozi

EPURAREA după ordonanța lui Toader: DNA Constanța riscă să rămână doar cu procurorul-șef. Ș.Nicolae confirmă că miza a fost eliminarea procurorilor incomozi. Una dintre cele mai grave prevederi ale ordonanței adoptate în această dimineață face referire la vechimea procurorilor care vor activa în continuare în DNA și DIICOT. Conform OUG, procurorii au nevoie de 10 ani de experiență pentru a profesa în cadrul celor două structuri.  Nu este clar însă dacă această prevedere se va aplica inclusiv pentru procurorii care astăzi lucrează în DNA și DIICOT, dar nu au vechimea necesară, sau se va aplica doar în situațiile viitoare, atunci când un procuror care va dori să-și înceapă activitatea în DNA sau DIICOT va trebui să aibă minimum 10 ani de experiență, scrie  G4Media.ro .

Totodată, în situația în care ordonanța se va aplica inclusiv retroactiv, adică vor fi afectați și procurorii care lucrează deja în cele două direcții, nu este clar dacă textul actului face referire doar la procurorii delegați (cei care lucrează în DNA și DIICOT fără să fi susținut examen, ci au fost trimiși prin delegarea superiorilor) sau se adresează și procurorilor numiți (cei care au susținut examen și ocupă un post ”definitiv”).

Ultimul scenariu este unul sumbru pentru că dacă OUG se va aplica pentru toți procurorii din DNA și DIICOT, numiți și delegați, care au mai puțin de 10 ani de experiență, atunci ne vom confrunta cu o epurare a procurorilor mai tineri de 40 de ani, indiferent dacă aceștia au avut rezultate notabile sau nu în activitatea lor din cele două direcții.

Spre exemplu, în Constanța, Serviciul Teritorial a cărui activitate acoperă întreaga Dobroge va rămâne doar cu procurorul-șef și un procuror delegat pe judiciar – adică cel care reprezintă instituția în instanțe și nu lucrează efectiv dosare. Dacă prevederea care le cere procurorilor să aibă minimum 10 ani de experiență se va aplica inclusiv celor care au promovat concursul de ocupare a postului, atunci toți cei șase procurori din DNA Constanța se vor întoarce la parchetele de unde au venit (Sorin Constantinescu, fostul șef al ST Constanța va pleca din instituție din cauza unei alte prevederi ale OUG, cea referitoare la schimbarea gradului pe care trebuie să îl aibă un procuror care lucrează în DNA).

Procurorul-șef al ST Constanța, Andrei Bodean, este singurul care îndeplinește condițiile prevăzute în OUG și tot el va rămâne cu toate cele 227 de dosare care se află astăzi în lucru la instituția pe care o conduce, până când locurile rămase vacante vor fi ocupate din nou. Practic, activitatea DNA în Constanța și Tulcea va fi complet blocată pe o perioadă de timp care nu poate fi aproximată în momentul de față.

De subliniat ar fi că cei șase procurori care ar putea pleca din DNA Constanța au instrumentat dosare importante pentru județele Constanța și Tulcea: multe dintre ele făceau referire la fraudarea fondurilor europene, altele la corupția din mediul universitar și din rândul primarilor de municipii, două dosare îi vizează pe actualul primar al Constanței și pe fostul președinte al Consiliului Județean și alte dosare au adus în judecată activitatea din Portul Constanța, pe ÎPS Teodosie și preoți din Arhiepiscopia Tomisului.

Începând din 2013 (atunci când la conducerea ST Constanța a venit Sorin Constantinescu, cel care acum ar putea părăsi instituția din cauza schimbării gradului profesional prin OUG), activitatea DNA Constanța a performat constant și, în ultimii ani, a ocupat constant primele locuri în clasamentele publicate de instituție în rapoartele de activitate.

Șerban Nicolae confirma ca Alexandra Lancranjan va fi data afara de la DNA: „Nu trebuie sa ramana acolo”

 Senatorul PSD Serban Nicolae s-a declarat incantat de prevederea din OUG pe justitie care spune ca procurorii trebuie sa aiba o vechime de 10 ani pentru a lucra in cadrul DNA. El a afirmat ca acestia nu trebuie sa ramana la DNA daca nu indeplinesc aceasta conditie, prin urmare vrea ca in Parlament sa aduca o noua modificare OUG astfel incat prevederea sa se aplice retroactiav.

„Nu cred ca trebuie sa ramana acolo, au fost promovati cand erau in functie protocoalele secrete. De aceea am avut in functie tot felul de Portocale (Mircea Negulescu), de Veverite (Alexandra Lancranjan) si ce porecle si-au mai gasit ei. Vom aduce modificari in Parlament la legea de aprobare a ordonantei”, a anuntat Serban Nicolae la Antena 3.

 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni, ca ordonanta de urgenta pe legile justitiei prevede ca procurorii nu vor putea lucra in DNA daca au o vechime mai mica de 10 ani.

„Atat la DIICOT cat si la DNA creste vechimea in profesie pentru a accede. Va fi de 10 ani. Sa fii procuror la DNA, DIICOT va fi necesara o vechime de 10”, a declarat Tudorel Toader dupa sedinta de guvern in care a fost adoptata ordonanta.

Conform CV-ului, Alexandra Lancranjan, procurorul din dosarul lui Dragnea privind fraudarea fondurilor europene, a devenit procuror in 2010, prin urmare acum are o vechime mai mica de 10 ani.

Seful PSD este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false pentru obtinerea frauduloasa de fonduri europene, dar si de abuz in serviciu in legatura cu favorizarea firmei Tel Drum in privinta acordarii de contract. Faptele ar fi fost comise in perioada in care era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, iar dosarul a fost deschis ca urmare a sesizarii OLAF (Oficiul european antifrauda).

„Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, a initiat un grup infractional organizat care actioneaza si in prezent si din care au facut si fac parte functionari ai institutiilor din administratia publica si persoane din mediul de afaceri. Grupul initiat in anul 2001 are ca principal scop obtinerea, in mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finantate din fonduri publice (nationale si europene), prin comiterea unor infractiuni de abuz in serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscala, spalarea banilor si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii”, au transmis, in 2017, procurorii intr-un comunicat de presa.

Procurorul in acest caz este Alexandra Lancranjan.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria