Erdogan: Autoritățile anchetează dacă piloții care au doborât avionul rusesc au legături cu mișcarea lui Gülen

Erdogan: Autoritățile anchetează dacă piloții care au doborât avionul rusesc au legături cu mișcarea lui Gülen

Autoritățile turce investighează dacă doi piloți turci care au doborât un avion de vânătoare rusesc în noiembrie 2015 la granița cu Siria, aflați în prezent în arest, au legături cu mișcarea predicatorului Fethullah Gülen, a indicat președintele Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat miercuri seară postului panarab Al-Jazeera, potrivit ediției online de joi a cotidianului Hürriyet.

Subliniind că avionul Su-24 fusese avertizat de mai multe ori pentru încălcarea spațiului aerian al Turciei, Erdogan a declarat că autoritățile nu știu dacă decizia piloților de a doborî aparatul a fost influențată de legăturile cu clericul Fethullah Gülen, acuzat de regim că se află în spatele tentativei de puci eșuate din 15 iulie.

"Încă nu știm dacă acest incident și legăturile acestor oameni (piloții) au de-a face cu (doborârea avionului rusesc). Dar acești piloți ar putea avea aibă legături în Pennsylvania", a afirmat Erdogan, referindu-se la statul american unde Gülen trăiește în exil din 1999.

Piloții "au fost arestați și justiția va scoate la lumină adevărul", a adăugat președintele turc pentru Al-Jazeera.

Doborârea avionului Suhoi, la 24 noiembrie 2015, a declanșat o criză diplomatică între Moscova și Ankara , ce a afectat puternic turismul din Turcia și a dus la o scădere cu peste 60% a exporturilor acestei țări în Rusia.

Situația s-a calmat însă după ce Erdogan i-a trimis o scrisoare de scuze lui Putin, la începutul lunii iunie.

Miercuri, Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, se vor întâlni în Rusia, la începutul lunii august.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!