Erdogan către UE: 'Trataţi Turcia la fel cum o faceţi cu Ucraina'

Erdogan către UE: 'Trataţi Turcia la fel cum o faceţi cu Ucraina'

Preşedintele Recep Tayip Erdogan a cerut marţi Uniunii Europene să trateze ţara sa, Turcia, la fel cum o face cu Ucraina, fără să aştepte ca ea să fie "lovită de război", notează France Presse.

"Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina", a sugerat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă alături de preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani.

Referindu-se la situaţia din Ucraina şi la cererea Kievului de aderare la UE, preşedintele Erdogan a remarcat: "Îl aplaudăm pe (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski în Parlamentul European: foarte bine. Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta (...). Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă".

"Apreciem eforturile de a aduce Ucraina în UE. Dar le spun membrilor UE: mă întreb ce vă mai îngrijorează înainte de a integra Turcia în UE?".

Reamintind că ţara sa este deja membră a NATO, el a pus de asemenea întrebarea: "De ce nu oferiţi Turciei echipamentul militar necesar?".

"Veţi pune Turcia pe agendă când va fi un război împotriva ei?", s-a mai întrebat preşedintele turc.

Turcia este candidată la aderarea la UE din 1987, aminteşte AFP.

După ani de diferende, numeroase dispute cu privire în special la estul Mediteranei şi o atitudine considerată agresivă faţă de Grecia şi Cipru, şeful statului turc încearcă de câteva luni să relanseze relaţiile cu partenerii europeni.

În războiul dintre Rusia şi Ucraina, Erdogan, un aliat al Kievului în timp ce îşi menajează relaţiile cu Moscova, a criticat săptămâna trecută UE şi NATO pentru o "lipsă de acţiune decisivă".

Cu toate acestea, el se află în tabăra "aliaţilor" occidentali şi a considerat "inacceptabilă" invadarea Ucrainei de către trupele ruse.

El a lansat de asemenea un nou apel pentru încetarea focului, marţi seară, în timpul conferinţei de presă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…