Erdogan critică aspru Suedia pentru autorizarea unei manifestaţii în timpul căreia a fost ars un Coran

Erdogan critică aspru Suedia pentru autorizarea unei manifestaţii în timpul căreia a fost ars un Coran

Recep Tayyip Erdogan a criticat joi Suedia pentru că a autorizat desfăşurarea unei manifestaţii în timpul căreia a fost ars un exemplar al Coranului, ceea ce diminuează şi mai mult şansele acestei ţari nordice de a deveni membră a NATO, informează AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. FOTO EPA EFE

„Îi vom învăţa pe occidentalii aroganţi că a-i insulta pe musulmani nu înseamnă libertate de exprimare", a declarat preşedintele turc, adăugând că el condamnă acest incident „în termenii cei mai fermi".

Declarațiile au fost făcute în timpul unei intervenţii televizate.

„Vom arăta reacţia noastră de cea mai fermă manieră posibilă, până când se va înregistra o victorie determinantă împotriva organizaţiilor teroriste şi islamofobiei", a spus Erdogan.

Președintele turc spune că autorităţile suedeze poartă întreaga răspundere pentru incident.

„Cei care comit această crimă, precum şi cei care o permit sub acoperirea libertăţii de opinie, cei care tolerează acest act nedemn nu îşi vor putea realiza ambiţiile", a mai președintele Turciei.

Miercuri, poliţia din Stockholm a autorizat un protest în cadrul căruia a fost ars un exemplar al Coranului, în faţa unei moschei din capitala Suediei.

Solicitarea permisiunii poliţiei a fost făcută de un irakian, care a rupt în bucăţi şi a ars un exemplar din Coran. Înainte de asta, şi-a şters încălţămintea cu file rupte din cartea sfântă a islamului şi a pus între coperte carne de porc, în timp ce un alt protestatar vorbea la megafon.

În ultimele luni, manifestaţiile islamofobe au provocat tensiuni între Suedia, țară care a solicitat aderarea la NATO, şi Turcia, care a blocat până acum acest demers, alături de Ungaria.

Incidentul condamnat de Erdogan diminuează şi mai mult şansele acestei ţări nordice de a deveni membră a NATO, deoarece e xtinderea alianţei se poate face numai cu acordul unanim al statelor membre.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat