Erdogan, mesaje către susținătorii săi în ultima zi de campanie: „ne vom asigura că se încheie în primul tur”

Erdogan, mesaje către susținătorii săi în ultima zi de campanie: „ne vom asigura că se încheie în primul tur”

Recep Tayyip Erdogan se întîlnește sâmbătă, 13 mai, pentru ultima oară cu alegătorii din mai multe districte ale Istanbului înainte de a încheia ziua cu rugăciunile de seară la moscheea Hagia Sophia.

Erdogan se adresează electoratului din Istanbul în ultima zi de campanie FOTO EPA-EFE

Președintele turc, aflat în fața primului test decisiv al carierei sale politice, după 20 de ani, profită de ultima zi de campanie înainte de votul de duminică pentru a se adresa electoratului său.

„Vedem alegerile din 14 mai ca pe o sărbătoare a democrației în care protejăm viitorul țării noastre, realizările națiunii noastre și obiectivele statului nostru. Vom arăta ce este greșit, vom arăta ce este corect. Vom face tot ceea ce este necesar și ne vom asigura că această lucrare este finalizată în primul tur. [...]acest potop de iubire care se ridică din Ümraniye este de bun augur pentru victoria noastră la urne, mâine seară”, a declarat el în fața susținătorilor din cartierul Umraniye (Istanbul) despre care a remarcat că sunt numeroși, făcând referire la cifra estimativă care i-a fost comunicată: 35.000.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va conduce rugăciunile de sâmbătă la moscheea iconică Hagia Sophia din Istanbul, înaintea unei bătălii pentru cariera sa politică împotriva unui rival secular puternic, notează AFP.

Erdogan se adresează electoratului din Istanbul în ultima zi de campanie FOTO EPA-EFE

Erdogan se adresează electoratului din Istanbul în ultima zi de campanie FOTO EPA-EFE

În vârstă de 69 de ani va imita un ritual pe care sultanii otomani îl efectuau înainte de a-și conduce oamenii în război, în timp ce se pregătește pentru scrutinul parlamentar și prezidențial de duminică.

Erdogan nu s-a confruntat niciodată cu o opoziție mai energică sau mai unită decât cea condusă de Kemal Kilicdaroglu, fost funcționar public și alianța sa de șase partide.

Liderul turc a excelat în a-și diviza rivalii și a forma uniuni improbabile, în timp ce a câștigat alegeri după alegeri de-a lungul a 21 de ani.

Dar partidul său cu rădăcini islamice este afectat de furia provocată de prăbușirea economică a Turciei și de reprimarea libertăților civile în timpul celui de-al doilea deceniu de guvernare al lui Erdogan.

Cele șase partide de opoziție au lăsat deoparte diferențele politice și culturale și și-au unit forțele cu scopul de a-l înlătura pe Erdogan.

Acestea susținute oficial de principalul partid prokurd din Turcia - un grup care reprezintă cel puțin 10 la sută din voturi.

Erdogan se adresează electoratului din Istanbul în ultima zi de campanie FOTO EPA-EFE

Erdogan se adresează electoratului din Istanbul în ultima zi de campanie FOTO EPA-EFE

"O întrebare foarte prostească”

Matematica e în favoarea lui Erdogan: majoritatea sondajelor îl arată în urma rivalului său secular cu câteva puncte.

Kilicdaroglu încearcă acum cu disperare să depășească pragul de 50 de procente și să evite un al doilea tur de scrutin la 28 mai, care i-ar putea oferi lui Erdogan șansa de a se regrupa și a reformula dezbaterea.

„Sunteți gata să aduceți democrația în această țară? Să aduce pacea în această țară? Vă promit, și eu sunt pregătit", a declarat Kilicdaroglu la un miting la Ankara.

Erdogan a fost pus vineri seară la televiziune în situația incomodă de raspunde la întrebarea ce ar face dacă ar pierde.

Liderul veteran s-a încruntat și a promis că va respecta votul.

"Aceasta este o întrebare foarte prostească", a spus el.

"Am ajuns la putere în Turcia prin mijloace democratice, cu aprobarea poporului nostru. Dacă poporul nostru s-ar răzgândi, am face ceea ce cere democrația".

Hagia Sophia a fost o catedrală bizantină - cândva cea mai mare din lume - înainte de a fi transformată în moschee de către otomani.

A fost transformată în muzeu de Mustafa Kemal Ataturk care a pus bazele unei Turciii postotomane seculare în 1923.

Decizia lui Erdogan de a o transforma din nou în moschee în 2020 i-a consolidat statutul de erou în rândul susținătorilor săi religioși și a contribuit la creșterea neliniștii occidentale față de guvernarea sa.

Întregul Occident s-a înfuriat, dar eu am făcut-o”, a declarat Erdogan la un miting din Istanbul sâmbătă.

Erdogan a mizat pe teme religioase și a folosit războaiele culturale pentru a încerca să își energizeze baza conservatoare și naționalistă.

Duminică, Erdogan va vota, alături de alte 61 de milioane de persoane, pentru alegerea celui de-al 13-lea președinte al Turciei și pe cei 600 de membri ai Parlamentului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...