Erdogan: Referendumul reprezintă un vot pentru viitorul Turciei

Erdogan: Referendumul reprezintă un vot pentru viitorul Turciei

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că referendumul care este în curs de desfășurare duminică privind întărirea atribuțiilor sale reprezintă un vot pentru viitorul Turciei, relatează AFP.

* Turcia/Referendum constituțional: S-au deschis primele secții de vot

''Dacă Domnul vrea, națiunea noastră, aici și în străinătate, va avansa spre viitor în această seară făcând alegerea așteptată'', a declarat Erdogan după ce a votat la o secție de pe malul asiatic al Istanbulului.

Șeful statului turc a subliniat că referendumul, al cărui scor se anunță unul strâns, nu va fi un scrutin obișnuit, ci vizează ''transformarea sistemului de guvernare''.

Circa 55,3 milioane de alegători turci sunt chemați duminică la urne pentru a se pronunța pentru sau împotriva revizuirii Constituției, ce vizează acordarea de puteri sporite președintelui țării.

Partizanii lui Erdogan susțin că o astfel de măsură este necesară pentru a dota Turcia cu un executiv puternic și stabil într-un moment în care țara se confruntă cu provocări de ordin economic și securitar.

''Sunt convins că poporul nostru va face alegerea pentru a deschide calea spre o dezvoltare mai rapidă. Trebuie să facem o alegere care nu este una obișnuită, în scopul de a ne ridica la nivelul de civilizație contemporană vizat de către Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Republicii'', a mai spus Erdogan.

Dar detractorii săi denunță un text croit pe măsura lui Erdogan, pe care ei îl acuză de derivă autoritară, mai ales după tentativa eșuată de puci din 15 iulie 2016.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...