Erdogan reiterează acuzaţiile împotriva activistului Osman Kavala, condamnat la închisoare pe viaţă

Erdogan reiterează acuzaţiile împotriva activistului Osman Kavala, condamnat la închisoare pe viaţă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat miercuri seara acuzaţiile împotriva activistului şi filantropului turc Osman Kavala, condamnat la închisoare pe viaţă, în pofida apelurilor pentru eliberarea lui imediată lansate de numeroase ţări occidentale, informează AFP.

"Un verdict pronunţat împotriva unui individ a deranjat unele medii. Acest om era Soros al Turciei", a declarat şeful statului turc, cu referire la miliardarul american de origine maghiară George Soros, luat în vizor de mai mulţi lideri de regimuri autoritare în lume.

Personalitate a societăţii civile turce, Osman Kavala, 64 de ani, a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă pentru "tentativa de a da jos guvernul" prin finanţarea de manifestaţii antiguvernamentale, supranumite "Mişcarea Gezi", în 2013.

Devenit adversar al regimului, el a denunţat în faţa judecătorilor un "asasinat judiciar" împotriva persoanei sale şi influenţa preşedintelui turc asupra procesului său.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Ankara în 2019 pentru întemniţarea nejustificată a opozantului, menită "să-l reducă pe Kavala la tăcere şi, odată cu el, pe toţi apărătorii drepturilor omului", şi a cerut eliberarea lui imediată.

În faţa refuzului autorităţilor turce de a-l elibera pe Kavala, Consiliul Europei, la care este afiliată CEDO, a angajat în februarie o procedură de sancţiuni împotriva Ankarei.

Însă miercuri seara Erdogan a susţinut că CEDO nu va putea "face un demers fără ca un verdict să fie pronunţat". "Iată, verdictul este dat. Trebuie să vă conformaţi lui. Fie că o faceţi sau nu, verdictul va fi pus în aplicare", a declarat preşedintele Turciei.

Cu toate acestea, declaraţiile lui Erdogan nu corespund hotărârii CEDO asupra filantropului turc. CEDO a cerut de mai multe ori eliberarea imediată a lui Osman Kavala, cerere reiterată luni de preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Tiny Kox, într-un comunicat.

SUA, Germania, Franţa şi mai mulţi responsabili europeni au denunţat condamnarea lui Kavala şi au cerut eliberarea lui. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...