Erdogan:Turcia ar putea cumpăra avioane de vânătoare ruseşti dacă SUA menţin interdicţia de vânzare a aparatelor F-35

Erdogan:Turcia ar putea cumpăra avioane de vânătoare ruseşti dacă SUA menţin interdicţia de vânzare a aparatelor F-35

Turcia ar putea achiziţiona avioane de vânătoare ruseşti dacă Statele Unite îşi menţin interdicţia de a vinde Ankarei aparatul lor de luptă F-35, impusă după ce Rusia a început să livreze Turciei anul acesta sisteme de rachete ruseşti S-400, a declarat joi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de EFE.

''De ce nu? Nu am venit degeaba în Rusia'', le-a răspuns Erdogan jurnaliştilor în avionul care îl ducea joi dimineaţă înapoi în Turcia, după o vizită la Moscova, în cadrul căreia s-a deplasat şi la salonul aeronautic MAKS-2019 unde a inspectat cabina avionului de vânătoare rusesc Su-57.

Erdogan, însoţit de omologul său rus Vladimir Putin, a inspectat şi modelul Su-35 care, potrivit presei ruse, ar putea înlocui aparatele americane F-35.

''Aşteptăm să se decidă (americanii). Vom lua măsuri după ce vom şti decizia lor finală'', a anunţat Erdogan, care a dat asigurări că nu este preocupat de interdicţia Washingtonului deoarece ''există multe pieţe'' de unde Turcia poate achiziţiona avioane de vânătoare.

Încă de miercuri seara, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia are nevoie de avioane de luptă şi că, dacă nu le va putea cumpăra din SUA, ''va căuta alternative''.

Washingtonul a suspendat vânzarea de avioane F-35 către Turcia drept represalii la cumpărarea de către Ankara a sistemului antirachete rusesc S-400, pe care SUA îl consideră incompatibil cu NATO şi se teme că ar putea crea breşe de securitate în sistemul Alianţei Nord-Atlantice, din care Turcia face parte.

Turcia, care a început să primească în această săptămână a doua tranşă din componentele sistemului S-400, insistă că este dreptul său să achiziţioneze materialul militar necesar pentru a-i garanta securitatea şi că decizia de a cumpăra sistemul S-400 s-a luat după ce tentativele de achiziţionare a sistemului american Patriot au eşuat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...