Eşec la lansarea unei rachete Vega

Lansarea din Guyana Franceză, în noaptea de miercuri spre joi, a unei rachete Vega, care trebuia să plaseze pe orbită un satelit de monitorizare a Terrei, FalconEye1, pentru Emiratele Arabe Unite, a eşuat, a anunţat compania Arianespace, citată de AFP.

''La aproximativ două minute după decolare (...) s-a produs o anomalie majoră, care a condus la eşecul misiunii. În numele Arianespace, doresc să prezint scuzele noastre profunde clienţilor noştri pentru pierderea încărcăturii", a declarat la baza spaţială Kourou directorul de operaţiuni, Luce Fabreguettes.

Acesta este primul eşec după paisprezece lansări reuşite ale rachetei Vega, lansatorul uşor al Arianespace, de la debutul operaţiunilor la baza spaţială din Guyana Franceză, în anul 2012.

Transmisiunea video a lansării a relevat că, după două minute, traiectoria rachetei a început să se abată de la normal, apoi s-a ''degradat'' în mod semnificativ, după cum a descris Arianespace.

Motivele acestui eşec nu au fost imediat stabilite.

Lansarea a fost amânată de două ori din cauza condiţiilor nefavorabile de vânt la altitudine deasupra Centrului Spaţial din Guyana.

Vega urma să plaseze pe orbită satelitul de monitorizare a Terrei, FalconEye1. Acesta avea o misiune dublă: "să răspundă nevoilor forţelor armate ale Emiratelor Arabe Unite şi să furnizeze imagini pentru piaţa comercială", potrivit Arianespace.

Satelitul avea o greutate de 1.197 de kilograme la lansare şi urma să fie plasat pe o orbită aflată la 611 kilometri deasupra Terrei.

Satelitul a fost dezvoltat de un consorţiu coordonat de Airbus Defence and Space şi Thales Alenia Space.

Acesta era primul satelit din sistemul FalconEye, compus din doi sateliţi identici, FalconEye1 şi FalconEye2, fiecare echipat cu o sarcină utilă cu rol de monitorizare a Terrei, înzestrată cu capacităţi optice de înaltă rezoluţie. Sistemul satelitar este completat de un sistem aflat la sol dedicat monitorizării, recepţiei şi procesării imaginilor ce vor fi obţinute din spaţiu.

Misiunea va reprezenta cea de-a şasea lansare din 2019 pentru compania Arianespace. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

2 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

3 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

4 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

5 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația