Eşecul rachetei Soyuz lansată spre ISS, cauzat un senzor defect, deteriorat în procesul de asamblare (anchetă)

Eşecul rachetei Soyuz lansată spre ISS, cauzat un senzor defect, deteriorat în procesul de asamblare (anchetă)

Eşecul misiunii rachetei Soyuz lansată luna trecută spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu doi astronauţi la bord a fost cauzat de o defecţiune a unui senzor deteriorat în timpul asamblării aparatului de zbor pe cosmodromul din Kazahstan, a anunţat joi directorul comisiei ruse de anchetă a incidentului, citat de Reuters.

Cosmonautul rus Alexei Ovchinin şi astronautul american Nick Hague au fost nevoiţi să abandoneze misiunea la 11 octombrie, la scurt timp după lansare, şi să aterizeze de urgenţă după o defecţiune a rachetei Soyuz care îi transporta spre ISS.

Alte două rachete Soyuz ar putea prezenta aceeaşi defecţiune, motiv pentru care au fost introduse verificări suplimentare în cadrul procesului de asamblare, a explicat Igor Skorobogatov reporterilor prezenţi la anunţarea concluziilor anchetei oficiale cu privire la acest incident.

La câteva zile după eveniment, Energia, compania care fabrică rachetele Soyuz în Rusia, a anunţat că are în vedere mai multe teorii cu privire la eşuarea lansării la 11 octombrie spre ISS de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. "Există mai multe teorii iar comisia (de anchetă) le evaluează", a declarat la conferinţa de presă Igor Khamits, designerul adjunct al Corporaţiei Energia, mai ales după ce mai multe "surse din sectorul" aerospaţial au făcut referiri la posibilitatea unui sabotaj.

Roscosmos a anunţat că preconizează trei lansări de rachete Soyuz înainte de a trimite o nouă misiune cu cosmonauţi şi astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la începutul lunii decembrie. "Plănuim viitoarea misiune cu echipaj la începtul lui decembrie, însă înainte vom efectua trei lansări fără echipaj. Vrem să ne asigurăm că astronauţii şi cosmonauţii sunt în siguranţă", a declarat directorul executiv al agenţiei, Serghei Krikaliov.

Krikaliov a spus că la viitoarea misiune cu echipaj spre ISS vor participa cosmonautul Alexey Ovchinin şi astronautul NASA Nick Hague, pentru că "s-au antrenat şi au lucrat bine pentru a zbura împreună". "S-ar putea să li se alăture altcineva", a subliniat responsabilul Roscosmos.

O rachetă Soyuz-2.1b a fost lansată cu succes săptămâna trecută de pe cosmodromul Pleseţk din Rusia pentru a plasa pe orbită un satelit militar în cadrul primei misiuni ce a implicat un vehicul spaţial rusesc după incidentul din 11 octombrie.

Racheta Soyuz-2.1b care a ajuns în spaţiu joi trebuia să fie lansată iniţial pe 19 octombrie, însă misiunea a fost amânată în urma eşecului lansării din 11 octombrie.

După eşecul lansării spre ISS, Roscosmos a înfiinţat o comisie de anchetă şi a suspendat toate lansările de rachete Soyuz. Această suspendare nu vizează însă şi zborurile militare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…