Este Rusia lui Putin un stat fascist? „Tot ceea ce lipsește este o scânteie care va enerva oamenii”

Este Rusia lui Putin un stat fascist? „Tot ceea ce lipsește este o scânteie care va enerva oamenii”

Când Vladimir Putin a dezlănțuit o invazie neprovocată a Ucrainei pe 24 februarie 2022, mass-media, publicul și factorii de decizie ucraineni au început aproape în unanimitate să-l numească pe președintele rus și statul pe care-l conduce „rasist”. Termenul este un hibrid între Rusia – „rasha” – și „fascist”, scrie Ziare.com .

Ucrainenii au făcut-o din două motive. În primul rând, contracarau insistența absurdă a lui Putin că autoritățile ucrainene – inclusiv președintele evreu al Ucrainei, Volodimir Zelenski – sunt naziști și că Ucraina trebuie „denazificată”. Întrucât numărul mic de extremiști de dreapta ai Ucrainei sunt aproximativ la fel de influenți ca Proud Boys din Statele Unite, ceea ce Putin avea cu adevărat în minte erau ucrainenii cu o identitate ucraineană distinctă. Denazificarea însemna astfel de-ucrainizare.

În al doilea rând, ucrainenii au atras atenția asupra acelor trăsături ale Rusiei lui Putin care indicau că este fascistă și, prin urmare, are nevoie de „denazificare”. Rusia lui Putin era agresivă, antidemocratică și îndrăgostită de Putin însuși . Deloc surprinzător, asemănarea Rusiei cu regimurile construite de Mussolini și Hitler nu trecuse neobservată de analiștii ruși și occidentali în ultimul deceniu și ceva.

Puțini factori de decizie, savanți și jurnaliști au ascultat, totuși, deoarece termenul de fascism le-a părut multora ca fiind prea vag, prea politic sau prea dur pentru a servi ca o descriere exactă a oricărui regim represiv, scrie Alexander Motyl, profesor de Științe Politice, la Universitatea Rutgers - Newark, pentru The Conversation. „Ca om care se ocupă de științe politice și care studiază Ucraina, Rusia și URSS, teoretic și conceptual, cred că invazia brutală a Ucrainei de către Putin sugerează că o reconsiderare a aplicabilității termenului în Rusia este cu siguranță necesară“, spune autorul.

Definirea statelor fasciste


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…