Estimare analişti: BNR va menţine dobânda cheie la 3,5% pe tot parcursul anului, posibil şi în 2015

Estimare analişti: BNR va menţine dobânda cheie la 3,5% pe tot parcursul anului, posibil şi în 2015

Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la 3,5% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, care va avea loc marţi, 6 mai, apreciază analiştii financiari, care estimează că nivelul va fi păstrat pe tot parcursul anului, posibil şi în 2015, potrivit AAFBR.

Estimare analişti: BNR va menţine dobânda cheie la 3,5% pe tot parcursul anului, posibil şi în 2015 (Imagine: Shutterstock)

"Intensificarea tensiunilor în Ucraina şi creşterea ratei inflaţiei în a doua partea a acestui an, ca urmare a introducerii accizei la combustibil începând cu luna aprilie şi a unui an agricol posibil mai slab constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei BNR. Mai mult, estimăm că banca centrală ar putea să păstreze dobânda cheie nemodificată până la sfârşitul acestui an, dar nu excludem posibilitatea de a vedea o reducere a rezervelor minime obligatorii, în special pentru pasivele în lei", a declarat într-un comunicat, Dorina Cobîscan, membru al Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) şi analist în Echipa Cercetare Macro şi Titluri cu Venit Fix din cadrul BCR.

Estimările pentru decembrie 2015 variază între un minim de 3% şi un maxim de 4%, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul asociaţiei.

Totodată, rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la 12% în luna mai, iar ulterior BNR ar putea reduce nivelul la 10% până la finele acestui an şi la 8% până în decembrie 2015.

Estimările analiştilor pentru sfârşitul anului viitor variază între minim 6% şi maxim 12%.

Pentru pasivele în valută, banca centrală ar putea păstra rezervele minime la 18% la şedinţa CA din 6 mai. Analiştii apreciază că acestea ar putea coborî la 16% în acest an şi la 14% anul viitor, însă intervalul estimărilor se plasează la 12%-18%.

BNR a menţinut în martie dobânda de politică monetară la 3,5%, după ce a operat ultima reducere în luna februarie, de la 3,75%, atingându-se astfel un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobânzii cheie a început în iulie 2013, când dobânda cheie se situa la nivelul de 5,25%, şi a inclus şase trepte de diminuare a indicatorului.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați văzut chestiile ăstea cu „Piedonii”

2 Inspector ITM către un patron: „Boule, s-gi p-la” / „Bă, mu-e, să te f-t în gură, analfabetule, milionarule în Euro!”

3 Ungaria tace și face...

4 „Și beat și treaz, Piedone nu candidează nici la președinție, nici la Primăria Capitalei. Punct. Așa să-mi ajute Dumnezeu”

5 Generalul(r) Virgil Bălăceanu, avertisment care dă fiori...