Estonia acuză Rusia că i-a încălcat spațiul aerian pentru a patra oară în 2016

Estonia acuză Rusia că i-a încălcat spațiul aerian pentru a patra oară în 2016

Estonia, stat membru al NATO, a afirmat că un avion militar rus i-a încălcat spațiul aerian, fiind al patrulea incident de acest gen în 2016 și determinând ministerul estonian de Externe să protesteze pe lângă ambasadorul rus la Tallinn, a indicat marți armata estoniană, într-un comunicat citat de agenția DPA.

Potrivit comunicatului, un avion rus Antonov An-72 de transport a intrat în spațiul aerian estonian în apropiere de insula Vaindloo din Marea Baltică fără permisiune și a rămas în acea zonă timp de un minut și jumătate.

Pilotul rus avea transponderul avionului în funcțiune, dar nu era în contact cu controlul de trafic aerian estonian, se precizează în comunicat.

Citând experți militari ruși, cotidianul Postimees a relatat marți că avioanele militare ruse nu sunt echipate cu cele mai moderne transpondere, ceea ce înseamnă efectiv că radarele civile nu le pot repera. În schimb, ele folosesc transmițătoare electronice codate sovietice care doar transmit date către radarul militar rusesc.

NATO și Rusia s-au acuzat reciproc că avioanele fiecăreia dintre cele două părți zboară deasupra regiunii baltice având oprit transponderul, transmițător ce identifică un avion și poziția lui.

Conform agenției ruse de presă Tass, ministerul rus al Apărării a respins faptul că avionul său a încălcat spațiul aerian estonian. ''Forțele aeriene ale Rusiei nu au încălcat spațiul aerian al Estoniei din vecinătatea insulei Vaindloo'', a declarat presei generalul Igor Konașenkov. Avioanele An-72 ale Forțelor aeriene ale Rusiei ''nu au efectuat nici un zbor în zona indicată ieri'', a adăugat el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”