Estonia nu mai permite accesul ruşilor decât cu vize din alte ţări europene, nu şi cu cele estoniene

Estonia nu mai permite accesul ruşilor decât cu vize din alte ţări europene, nu şi cu cele estoniene

Cu unele excepţii, Estonia nu le va mai acorda ruşilor nici vize de afaceri, de studii sau pentru muncă, însă le va permite studenţilor ruşi aflaţi deja în ţară să îşi încheie studiile. Se mai acceptă accesul pe motive umanitare, precum şi al diplomaţilor şi familiilor acestora, al celor care îşi vizitează rude apropiate sau deţin permise de şedere pe termen lung şi al lucrătorilor din transportul internaţional de mărfuri şi pasageri, scrie Agerpres .

"Am constatat o creştere enormă a numărului de cetăţeni ruşi care vin sau trec prin Estonia", a explicat ministrul de externe Urmas Reinsalu. "Posibilitatea pe care o au de a vizita Estonia sau alte părţi din Europa, via Estonia, în masă, nu respectă principiile sancţiunilor pe care le-am impus" (Rusiei, după invadarea Ucrainei - n. red.).

Oficialul a precizat că interdicţia intră în vigoare din 18 august.

Uniunea Europeană a convenit luna trecută asupra celei de-a şaptea serii de sancţiuni împotriva Moscovei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi Occidentului să interzică toate deplasările cetăţenilor ruşi, însă Comisia Europeană se îndoieşte că o astfel de măsură ar fi fezabilă, arătând că trebuie să li se acorde în continuare vize membrilor de familie, jurnaliştilor sau disidenţilor.

Letonia, Lituania şi Cehia au sistat deja emiterea de vize pentru majoritatea ruşilor, iar Finlanda şi Estonia au cerut recent Uniunii Europene să procedeze la fel, ca un bloc unitar.

Spaţiul Schengen, din care face parte şi Estonia, cuprinde 26 de ţări, majoritatea membre ale UE, însă şi din afara Uniunii - Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...