ETF, în apărarea lui Ion Rădoi: Cineva din familia noastră e sub o presiune puternică; membrii USLM, intimidaţi

ETF, în apărarea lui Ion Rădoi: Cineva din familia noastră e sub o presiune puternică; membrii USLM, intimidaţi

USLM şi preşedintele sindicatului (Ion Rădoi, n.r.) sunt sub o presiune gravă în România şi suntem foarte îngrijoraţi de felul în care sindicatele sunt obligate să funcţioneze aici, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Frank Moreels, preşedintele Federaţiei Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF).

"Federaţia noastră reprezintă peste cinci milioane de lucrători din transporturi din întreaga Europă. Avem 200 de sindicate membre şi suntem reprezentaţi de aceste sindicate în 40 de ţări europene. Suntem un sindicat foarte reprezentativ în domeniul transporturilor în Europa şi în lume. Suntem astăzi în România, pentru că în ETF nouă ne pasă unii de alţii, iar USLM este unul dinte afiliaţii noştri din România. Ştim că USLM şi preşedintele sindicatului sunt sub o presiune gravă în România. Am venit într-o misiune de informare pentru a avea contacte cu sindicatele din transporturi pentru a vedea care este situaţia din România şi am constatat că cineva din familia noastră este sub o presiune foarte puternică şi suntem aici pentru a ajuta. Preşedintele USLM este un membru important al ETF, pentru că este unul dintre membrii Comitetului Executiv al organizaţiei şi foarte respectat. Suntem foarte îngrijoraţi de felul în care sindicatele sunt obligate să funcţioneze aici, în România. Ieri (luni, 26 iulie 2021, n.r.) am avut o întâlnire cu peste zece sindicate din transporturi active în România, unele membre ale ETF, altele nu sunt încă membre ETF, dar sperăm să devină în curând. Din discuţii am aflat multe lucruri", a spus Moreels.

În viziunea preşedintelui ETF, sindicatul USLM a încercat întotdeauna să se organizeze şi să aibă un dialog social cu ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, precum şi cu managementul Metrorex, dar "s-au confruntat cu o lipsă totală a dialogului social şi cu un refuz de a discuta cu sindicatele despre problema restructurării".

"Legat de afiliatul nostru USLM, ştim că de la începutul anului acesta s-a confruntat cu restructurări importante la metroul din Bucureşti, cu un impact puternic asupra angajaţilor. Ştim că USLM a încercat întotdeauna să se organizeze şi să aibă un dialog social cu ministrul Transporturilor şi cu managementul Metrorex. S-au confruntat cu o lipsă totală a dialogului social şi cu un refuz de a discuta cu sindicatele despre problema restructurării. Acest lucru a escaladat într-o intimidare a membrilor USLM, a lucrătorilor de la metrou care au participat la o acţiune spontană şi asupra conducerii sindicatului şi sindicatului în sine. Am văzut nişte încercări ale Metrorex şi ale Guvernului de a anula Contractul Colectiv de Muncă. A existat o evacuare forţată a sediului şi este o investigare a preşedintelui Ion Rădoi. Totodată, am constatat că sunt şi alte sindicate din România care au avut acelaşi tip de probleme. Dorim să subliniem că drepturile sindicale sunt drepturi ale omului. Ce se întâmplă aici cu afiliaţii din România, în special cu USLM, este o chestiune foarte gravă şi de drepturi de bază", a menţionat Frank Moreels.

Oficialul ETF a anunţat lansarea unui apel către Guvernul României şi către conducerea Metrorex "să schimbe abordarea, modul de lucru cu USLM şi alte sindicate, să termine cu războiul împotriva lucrătorilor şi sindicatelor şi să aleagă dialogul social.

"Dorim să amintim şi despre drepturile sociale europene. Este foarte important ca lucrătorii să aibă drepturi, să fie respectaţi. Noi pledăm pentru începerea dialogului social cu sindicatele şi să fie respectaţi angajaţii din România. De aceea am venit în România. Astăzi vom lansa o Declaraţie, pentru că putem vedea că există probleme la nivel social în această ţară. România nu este singura ţară în care sunt astfel de probleme. Vorbim despre respectul pentru Contractele Colective de Muncă, despre respectul pentru drepturile sindicatelor şi vrem să lansăm un apel de a schimba abordarea în această ţară de a intra pe calea dialogului şi pentru a respecta drepturile sindicatelor pe care le reprezentăm", a subliniat şeful ETF.

Pe data de 14 iulie 2021, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că preşedintele USLM, Ion Rădoi, a fost pus sub urmărire penală, fiind plasat sub controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Pe 23 iulie, Tribunalul Bucureşti a respins, ca neîntemeiată, plângerea prin care liderul Sindicatului de la Metrou solicita să-i fie ridicată măsura controlului judiciar dispusă împotriva lui de procurorii DNA, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenţei şi şantaj. Decizia instanţei este definitivă.

Preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deţinută de USLM), Rădoi este acuzat de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată şi şantaj (două fapte). Aceeaşi măsură a controlului judiciar a fost luată şi în cazul unui administrator al unor societăţi comerciale acuzat de complicitate la folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, în formă continuată.

Conform DNA, dosarul are ca obiect investigarea modalităţii în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021.

Federaţia Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) a organizat, marţi, o conferinţă de presă cu tema "Reluarea Dialogului social în România, o necesitate!". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență