Eurobarometru. Corupţia, considerată drept larg răspândită de 72% dintre români. Sistemul de sănătate, cel mai problematic privind darea de mită

Eurobarometru. Corupţia, considerată drept larg răspândită de 72% dintre români. Sistemul de sănătate, cel mai problematic privind darea de mită

72% dintre români cred că corupţia este larg răspândită în România, în timp ce media europeană este de 68%. Românii consideră în cea mai mare proporţie că a da şi a lua mită sunt obiceiuri răspândite mai ales în sistemul de sănătate (50%), în timp ce media europeană este de 29%.

Următoarele domenii sau categorii predispuse la luare/dare de mită şi abuz de putere sunt considerate politicienii (44%, în timp ce la nivelul este de 55%) şi partidele politice (41%, în timp ce media UE e de 58%).

Românii consideră, în proporţie mai mare (78%) decât media europeană (74%), că există corupţie în instituţiile publice naţionale şi locale, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 24%.

„UE rămâne una dintre regiunile cele mai puţin corupte din lume. Din iulie 2021, multe state membre au adoptat strategii anticorupţie noi sau revizuite sau sunt în curs de revizuire a strategiilor existente. Mai multe state membre şi-au aliniat cadrele existente la standardele internaţionale anticorupţie şi la legislaţia UE. Majoritatea statelor membre dispun de o legislaţie extinsă care oferă sistemului de justiţie penală instrumentele necesare pentru combaterea corupţiei. Multe state membre au luat măsuri pentru a spori capacitatea autorităţilor de urmărire penală responsabile de combaterea corupţiei prin măsuri precum resurse suplimentare sau formare suplimentară„, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...