Eurodeputații propun o reformă profundă a Uniunii Europene. Ce domenii ar intra exclusiv în competența UE

Eurodeputații propun o reformă profundă a Uniunii Europene. Ce domenii ar intra exclusiv în competența UE

Într-un raport aprobat miercuri, 25 octombrie, deputații europeni din Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO) și-au exprimat dorința de a reforma în profunzime tratatele UE, o propunere care ar elimina o serie de veto-uri naționale și ar face ca organul executiv al blocului, Comisia Europeană, să fie mai deschis politic.

Raportul comisiei, aprobat cu 19 voturi pentru, șase împotrivă și o abținere, va fi contribuția Parlamentului la o Convenție pentru revizuirea tratatelor UE, scrie euractiv.fr.

Unele dintre reformele propuse au ca scop să facă instituțiile UE, și în special Comisia Europeană, mai mult politice.

Comisia Europeană va fi redenumită "Executivul european", iar președintele instituției va fi numit de Parlament și aprobat de Consiliul European, adică de șefii de stat sau de guvern ai statelor membre.

Membrii Executivului ar urma să fie aleși de către persoana care îl prezidează în funcție de preferințele sale politice, o altă măsură menită să politizeze organul executiv al UE.

În plus, dreptul de inițiativă legislativă nu ar mai fi rezervat doar Comisiei, întrucât Parlamentul ar urma să beneficieze de un drept de inițiativă legislativă de sine stătător.

Conform propunerii, Parlamentul ar deveni, de asemenea, colegiuitor al bugetului pe termen lung al Uniunii (Cadrul financiar multianual sau CFM), care, în opinia deputaților, ar trebui să acopere o perioadă de cinci ani în loc de șapte, cum este în prezent.

Competențele Uniunii Europene

Alte propuneri din raport vizează extinderea competențelor UE în anumite domenii.

De exemplu, deputații europeni propun ca mediul și biodiversitatea să intre în competența exclusivă a Uniunii, în timp ce sănătatea publică, protecția civilă, industria și educația ar trebui, în opinia lor, să fie o competență partajată între UE și statele membre.

În ceea ce privește energia, UE ar fi responsabilă pentru negocierea acordurilor privind schimbările climatice în numele Uniunii.

Competențele UE în domeniul afacerilor externe, al securității externe și al apărării și al infrastructurii transfrontaliere, printre altele, ar fi, de asemenea, extinse considerabil.

Referendumuri la nivelul UE

În raport, Comisia AFCO solicită introducerea unui sistem de referendumuri la nivelul întregii UE pe teme relevante pentru acțiunile și politicile Uniunii, inclusiv reforma tratatelor.

Tratatele UE nu au mai fost reformate de la ratificarea Tratatului de la Lisabona în 2009, care a încorporat aproape toate propunerile din Tratatul constituțional în tratatele existente.

Cu toate acestea, o mare parte din impulsul politic în favoarea reformei tratatelor, care a atins punctul culminant la conferințele privind viitorul Europei din 2021 și 2022, pare să se fi pierdut. Această primă încercare de democrație participativă în UE a reunit câteva sute de europeni pentru a dezbate și a propune reforme pentru Uniune.

Cum rămâne cu ideea de revizuire a tratatelor?

În discursul său anual privind starea Uniunii adresat deputaților europeni în septembrie, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, declarase deja că îi va sprijini întotdeauna pe "cei care doresc să reformeze UE", așa cum este cazul Parlamentului European.

"Și da, asta înseamnă să trecem printr-o Convenție europeană și să modificăm tratatele, dacă și acolo unde este necesar", a spus ea atunci, adăugând că "a venit timpul să creăm o Convenție europeană".

Cei 27 par reticenți în a modifica tratatele în contextul războiului din Ucraina și al crizei economice. Anul trecut, o rezoluție a Parlamentului European care cerea modificarea tratatelor a fost ignorată de statele membre. În schimb, un chestionar a fost distribuit capitalelor pentru a le cere opinia cu privire la posibilele reforme.

Deputații europeni speră acum să folosească raportul pentru a forța un vot în Consiliu - care ar urma să voteze cu majoritate simplă și nu în unanimitate - înainte de sfârșitul legislaturii, în iunie 2024. Potrivit eurodeputaților care au condus discuțiile pe marginea raportului, acest lucru ar însemna că o convenție ar fi în vigoare la scurt timp după alegerile europene din iunie.

Propunerile se bazează pe recomandările făcute la finalul Conferinței privind viitorul Europei (CoFoE), un exercițiu de democrație participativă în cadrul căruia cetățenii UE au putut lua parte la dezbateri și la elaborarea politicilor europene.

"Prin îmbunătățirea tratatelor, putem asigura viitorul Europei și putem obține rezultate mai bune pentru cetățenii europeni", a declarat Gaby Bischoff, purtător de cuvânt al Grupului Socialist (S&D) din Parlamentul European și coraportor pentru acest dosar.

"UE trebuie să fie echipată corespunzător pentru a face față lumii de astăzi, iar îmbunătățirea tratatelor va pune UE într-o poziție mai bună pentru a sprijini cetățenii în perioade de criză", a adăugat ea.

Guy Verhofstadt, co-raportor pentru grupul liberal Renew Europe în acest dosar, a declarat că "războiul din Ucraina, problemele legate de extindere și presiunile geopolitice din jurul nostru sunt toate provocări" și că este nevoie de Convenție pentru a "dezbate în sfârșit care va fi răspunsul Europei".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat