Euronews: Vestea că Laura Kovesi va fi primul procuror european a stârnit panică în cercurile politice din Bulgaria

Euronews: Vestea că Laura Kovesi va fi primul procuror european a stârnit panică în cercurile politice din Bulgaria

În cadrul unei ședințe recente a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) la Parlamentul European din decembrie 2019, Kövesi însăși a conștientizat că, în timp ce EPPO nu are decât patru membri ai personalului de sprijin operațional, ea se așteaptă să primească mai mult de o mie de cazuri în 2020. Dincolo de temerile că EPPO va fi copleșit, există o poveste paralelă care poate împiedica și mai mult activitățile EPPO – unele guverne pot sabota activitatea lui Kövesi, transmite  Euronews.

Bulgaria, elefantul corupt din cameră

Bulgaria va fi cu siguranță un focus de îngrijorare pentru Kövesi, deoarece este de notorietate pentru corupția sa. Acesta a fost clasat drept cel mai corupt membru al UE de către indici de renume, cum ar fi Indicele de percepție a corupției, barometrul pentru libertate și indicele privind statul de drept. Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari destinatari ai fondurilor UE atunci când este unul dintre factorii PIB. Bulgaria are unul dintre cele mai ridicate raporturi dintre PIB și fonduri UE în UE la 4,91%.

Între timp, în raportul său din 2019 privind criminalitatea organizată din Bulgaria, Centrul pentru Studiul Democrației susține că 35,5% dintre companiile bulgărești susțin că există corupție în achizițiile publice. Un alt sondaj de opinie realizat de Camera industrială comercială germană-bulgară în aprilie 2019 a arătat că 54% dintre respondenți credeau că procedurile de achiziții publice în Bulgaria sunt netransparente.

O investigație a partenerului bulgar al proiectului de raportare a crimei organizate și corupției Bivol, care a devenit cunoscut sub numele de Guest House Gate, adaugă ultimele imagini sumbre ale statului de drept din Bulgaria. Acesta a dezvăluit că politicienii și rudele lor au construit case private de lux cu fonduri UE, în timp ce se prefac că dezvoltă turismul bulgar. Aceste case nu au funcționat niciodată ca facilități turistice.

Cine se teme de Laura Kövesi?

Având în vedere corupția răspândită din țară, nu este surprinzător faptul că guvernul Bulgariei condus de partidul GERB al lui Boyko Borissov, membru al Partidului Poporului European (PPE), se teme de Laura Kövesi.

În 2017, Kövesi a vizitat Bulgaria pentru a susține o prelegere despre combaterea grefei politice la invitația președintelui Curții Supreme de Casație a Bulgariei, Lozan Panov. Cu toate acestea, politicienii din partidele de frunte, precum și Parchetul (cunoscute pentru simpatiile sale politice), au boicotat evenimentul. Mai mult, presa apropiată de Guvernul de la Sofia au numit vizita „o provocare”.

Știrea că Laura Kövesi va deveni primul procuror-șef al UE pare să fi provocat panică în cercurile politice bulgare. În cadrul reuniunii Coreper II din februarie 2019 la Consiliul European, reprezentanta bulgară a votat împotriva candidaturii sale. Pe măsură ce Kövesi a obținut mai mult sprijin din partea PPE, prim-ministrul Borisov nu a avut de ales decât să își schimbe poziția publică.

Citește articolul integral pe  Euronews.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa