europarlamentare2019 UE: Fiecare al 10-lea alegător, ferm convins de extremă dreaptă (sondaj)

europarlamentare2019 UE: Fiecare al 10-lea alegător, ferm convins de extremă dreaptă (sondaj)

Fiecare al 10-lea alegător european este un susţinător convins al partidelor de extremă dreaptă, potrivit unui sondaj efectuat în 12 ţări UE şi publicat vineri, înaintea alegerilor parlamentare europene din mai, informează DPA.

Studiul, realizat de agenţia de sondare online YouGov pentru fundaţia germană Bertelsmann, constată că 10,3% dintre alegători se identifică pozitiv cu dreapta populistă sau cu partidele de extremă dreaptă.

El marchează cea mai ridicată identitate pozitivă a unor singure grupuri politice. Studiul constată că 6,2% se identifică pozitiv cu stânga radicală şi 4,4% cu un partid Verde.

Dar partidele de extremă dreaptă au de asemenea cele mai ridicate valori negative, cu 52,8% respingând dreapta radicală, puţin peste 52,2% pentru cei care nu ar vota niciodată pentru stânga radicală.

"Partidele populiste au reuşit să creeze o bază electorală stabilă pentru ele însele într-o perioadă relativ scurtă de timp. Dar valorile lor ridicate de respingere simultană arată de asemenea cât de periculos ar fi pentru alte partide să imite partidele populiste", a declarat Robert Vehrkamp, coautor al studiului.

În general, sondajul a constatat valori negative mult mai mari decât cele pozitive, sugerând că majoritatea cetăţenilor UE vor vota mai degrabă împotrivă decât să se declare pentru o anumită mişcare politică.

În ansamblu, doar 6,3% dintre cei chestionaţi au declarat că au o identitate politică pozitivă, în timp ce 48,8% au numit un partid pentru care nu ar vota "niciodată".

În legătură cu partea pozitivă, sondajul a constatat un interes ridicat pentru alegerile europarlamentare din mai, cu 68% dintre respondenţi declarând că vor lua parte. În Germania, această cifră este de 73%.

YouGov a chestionat 23.725 de persoane în 12 state membre ale UE în ianuarie 2019.

"Mulţi cetăţeni nu mai aleg un partid, ci votează împotriva acelor partide pe care le resping foarte puternic", a spus Vehrkamp.

Studiul a constatat că 50,7% resping partidele liberale, 47,8% resping creştin-democraţii sau conservatorii, 47% nu ar vota niciodată Verzii şi 42% îi resping pe social-democraţi sau socialişti.

Studiul susţine că oamenii sunt cel mai mult receptivi la partide extreme când simt că opiniile lor nu sunt reprezentate de principalul curent politic.

Bertelsmann a testat această idee prin a arăta selectiv respondenţilor platformele electorale ale partidelor UE.

Cei care nu au putut găsi teren comun cu platformele şi-ar declara mai degrabă sprijinul pentru un partid populist, chiar dacă nu ar fi făcut-o la începutul procesului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale