Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă solicită reglementarea asigurării de sănătate pentru românii care muncesc în Germania

Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă solicită reglementarea asigurării de sănătate pentru românii care muncesc în Germania

Europarlamentarul USR PLUS Nicolae Ştefănuţă solicită reglementarea asigurării de sănătate pentru românii care muncesc în Germania, în condiţiile în care acesta afirmă că mulţi compatrioţi pleacă la muncă doar cu o asigurare medicală de turist, care nu le acoperă intervenţii complexe în spitalele nemţeşti.

"Acum suntem în curs să luptăm pentru conceptul de asigurare medicală. (...) Mulţi dintre muncitorii români mergeau cu asigurare de turist, pe care i-o asigura intermediarul. Şi pe partea aceasta trebuie să fie o reglementare minimă şi la asta lucrez acum cu statul german, pe ce tip de asigurare le poate asigura lor orice tip de serviciu medical şi se pare că pe partea de cardul european de sănătate, dacă îl ai, acela îţi asigură orice fel de serviciu medical. Dacă ai doar cardul de sănătate românesc, acela s-ar putea de multe ori să fie refuzat în spitalele germane, mai ales pentru operaţiuni scumpe, pentru că, până se decontează ei de la casa de asigurări, trece veşnicia şi nu vor medicii germani", a declarat Nicolae Ştefănuţă, vineri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, un muncitor român care are un card european de sănătate poate beneficia de servicii medicale decontate în Germania, doar dacă anterior, în România, a muncit legal şi şi-a plătit contribuţiile.

"Pentru cardul european de sănătate, îţi trebuie un loc de muncă în ţară, iar mulţi dintre oamenii aceştia nu au niciun fel de loc de muncă. Deci, trebuie să găsim soluţia pe sănătate", a mai precizat europarlamentarul.

Ştefănuţă a aflat de problemele românilor plecaţi la muncă în Germania chiar de la mulţi dintre ei. Europarlamentarul a povestit cazul unui român care şi-a fracturat coloana în timp ce muncea în Germania şi avea doar o asigurare medicală de turist, fiind nevoit să se întoarcă în ţară, pentru a se opera.

Europarlamentarul s-a angajat public să lupte pentru respectarea drepturilor europene ale românilor care muncesc în străinătate.

"Eu am luptat foarte mult (...) şi o să lupt pentru drepturile europene ale cetăţenilor români. (...) Am apărut mult şi pe la televiziuni nemţeşti, mă ajută şi că vorbesc germana. (...) Am sunat foarte mulţi angajatori prin Bayern, etc., când auzeau că sunt europarlamentar ziceau 'da, da, noi respectăm regulile', dar mulţi de fapt nu respectau regulile, nu plăteau la salariul minim, deci în UE nu poţi să plăteşti pe nimeni sub salariul minim, indiferent de ce înţelegere faci tu. Ei în loc să plătească la oră, plăteau la lădiţă, spre exemplu, pe sparanghel, şi dacă aveai noroc de o recoltă mai slabă, erai plătit mai slab. (...) Eu nu sunt pornit pe un război România - Germania. (...) Pe mine mă interesează ca românii să fie conştienţi de drepturile lor europene, că salariul minim trebuie plătit, că trebuie să aibă măşti, apă, distanţă atunci când lucrează în perioadă de COVID", a arătat Nicolae Ştefănuţă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu