Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Poziția Departamentului de Stat al SUA este corectă și justificată

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Poziția Departamentului de Stat al SUA este corectă și justificată

Trimisul special al AGERPRES, Marius Frățilă, transmite: Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PMP, a declarat marți, într-o întâlnire cu jurnaliștii români la Bruxelles, că poziția Departamentului de Stat al SUA privind modificarea legilor justiției în România este corectă și justificată, în condițiile în care țara noastră este aliat al SUA în NATO.

"Este corectă și justificată în principal din următorul motiv: statul de drept este un pilon esențial al NATO. România nu este sat fără câini, suntem membru într-o serie de instituții, organisme internaționale, NATO este cel mai concret, clar exemplu al unei instituții unde noi suntem membri alături de SUA", a afirmat Mureșan, care este și purtător de cuvânt al Partidului Popular European.

El a adăugat că o obligație asumată de România la momentul aderării la NATO a fost tocmai respectarea statului de drept.

"Noi ne-am angajat la momentul la care am devenit stat membru NATO să respectăm statul de drept și de aceea consider că atragerea atenției cu privire la regulile pe care ni le-am asumat toți, împreună, partenerii în cadrul NATO este un lucru firesc și m-aș aștepta ca și autoritățile de la București să o facă dacă situația în orice alt stat membru NATO ar fi similară", a evidențiat europarlamentarul PMP.

El a subliniat că mesajul Departamentului de Stat este bun pentru români, dar și că arată că responsabilitatea pentru proiectele de modificare a legilor justiției aflate în Parlament pentru dezbatere este și a Guvernului.

"Dacă se vede un risc la adresa statului de drept într-un stat membru al comunității internaționale, îngrijorarea partenerilor este legitimă. Apreciez că semnalul de alarmă tras de Guvernul SUA în văzul întregii lumi este un mesaj bun pentru poporul român, pentru românii care nu se regăsesc în această majoritate parlamentară. E regretabil că acest mesaj a devenit necesar prin acțiunile majorității parlamentare și, de altfel, mesajul Departamentului de Stat al SUA arată foarte clar că responsabilitatea este a majorității parlamentare din România, dar și a Guvernului", a afirmat Mureșan.

Totodată, el a menționat că nu sunt corecte afirmațiile unor politicieni de la București potrivit cărora Departamentul de Stat ar fi fost prost informat.

"Cu privire la declarațiile unor oameni politici care spun că Departamentul de Stat ar fi fost prost informat, o spun foarte clar: instituțiile Uniunii Europene, Comisia Europeană, Parlamentul European, guvernele statelor partenere, Guvernul SUA judecă mereu și evaluează situația din state partenere pe baza inițiativelor legislative, niciodată superficial, niciodată doar pe baza relatărilor de presă. Este evident că majoritatea de la București speră să inducă în eroare instituții internaționale și este evident că eșuează în această tentativă a lor de a prezenta o realitate deformată a situației din România (...) Deci regulile trebuie respectate, doar infractorii nu vor să respecte regulile", a concluzionat vicepreședintele PMP.

AGERPRES/(A — editor: Ionuț Mareș, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte!

2 Așa o fi?

3 Un oficial al Pentagonului relatează despre o întâlnire fascinantă de șapte minute cu un OZN gigantic și „strălucitor”

4 Ce se întâmplă în Crimeea? / Rusia a juns să apeleze la „Prometeu”

5 VIDEO Șefa de pluton de la Patriot are 25 de ani!