Eurostat: România, printre ţările cu cea mai semnificativă scădere a producţiei industriale din UE, în martie

Eurostat: România, printre ţările cu cea mai semnificativă scădere a producţiei industriale din UE, în martie

Producţia industrială a scăzut cu 0,8% în zona euro şi a crescut cu 0,7% în Uniunea Europeană în martie, comparativ cu perioada similară din 2021, iar Slovacia, Irlanda, Germania, Luxemburg şi România au înregistrat cea mai semnificativă scădere, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în martie, faţă de luna similară din 2021, au fost în Lituania (25,9%), Bulgaria (19,1%) şi Polonia (17,4%), iar cel mai semnificativ declin în Slovacia (minus 7,3%), Irlanda (minus 5,5%), Germania (minus 4,1%), Luxemburg (minus 2,9%) şi România (minus 2,3%).

În cazul UE, producţia de bunuri de folosinţă imediată a crescut cu 4,9%, producţia de energie a urcat cu 2,7%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 6,6%, cea de bunuri intermediare cu 0,9%, în timp ce producţia de bunuri de capital a scăzut cu 2,5%.

În martie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 1,8% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană, după ce în februarie s-a înregistrat un avans de 0,5% în zona euro şi de 0,6% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în martie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Lituania (11,3%), Estonia (5,1%), Bulgaria şi Grecia (ambele cu 5%), iar cele mai semnificative scăderi în Slovacia (minus 5,3%), Germania (minus 5%) şi Luxemburg (minus 3,9%).

România a înregistrat în martie o scădere lunară de 0,7% a producţiei industriale, după un declin de 1,2% luna precedentă.

În cazul UE, producţia de bunuri de capital a scăzut cu 2,6%, cea de bunuri intermediare cu 1,4% şi cea de bunuri de folosinţă imediată cu 1%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a urcat cu 0,7%, iar producţia de energie a crescut cu 1,3%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale