Evacuare de anvergură la Salonic, pentru neutralizarea unei bombe din cel de-Al Doilea Război Mondial

Autoritățile grece au demarat sâmbătă o amplă operațiune de evacuare a circa 70.000 de locuitori din Salonic, în vederea neutralizării, duminică, a unei bombe din cel de-Al Doilea Război Mondial, informează AFP.

Primii evacuați vor fi circa 320 de persoane cu handicap sau imobilizate la pat, pentru transportul cărora au fost alocate 20 de ambulanțe, a precizat prefectura regiunii Macedonia.

Operațiunea va culmina duminică, prin evacuarea totală, prevăzută înainte de orele 08:00 GMT, a tuturor rezidenților din zona ce înconjoară, pe o rază de 1,9 km, locul unde a fost descoperită bomba, săptămâna trecută.

Plecarea este "obligatorie" din "rațiuni preventive de securitate", a subliniat prefectul regiunii, Apostolos Tzitzikostas, într-un briefing de presă vineri. Operațiunea va fi una inedită în Grecia, "unde niciodată încă nu a fost descoperită o bombă de asemenea putere, într-o zonă atât de dens populată", a subliniat el.

Descoperită în timpul unor lucrări lângă o stație de benzină, bomba conține aproape 250 de kg de exploziv, potrivit purtătorului de cuvânt local al Statului Major grec, colonelul Nikos Phanios.

Prefectura a anunțat că operațiunea ar putea dura până la opt ore, însă ofițerul s-a arătat mai rezervat cu privire la durata acesteia.

Operațiunea vizează trei cartiere populare situate la circa 5 km vest de centrul orașului Salonic, metropola nordică a Greciei.

O mie de polițiști au fost mobilizați pentru securizarea zonei și asigurarea evacuării locuitorilor, informați de câteva zile prin mass-media, afișe și anunțuri pe rețelele de socializare.

Traficul rutier va fi întrerupt, în timp ce spații vor fi amenajate pentru a-i primi pe locuitorii ce vor dori.

Rezidenții unei tabere de refugiați situată în apropiere vor fi de asemenea evacuați, a anunțat Ministerul pentru Politica Migrației. La cererea lor, ei vor putea în acest timp să viziteze Muzeul de Arheologie din oraș, a precizat ministerul.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

4 Marfă pentru DNA! Ce-am anunțat sâmbăta trecută se întâmplă! Măcel în PSD Olt! Stănescu l-a ras pe Ciocan din …

5 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dormitorul lui van Gogh e de închiriat pe Airbnb