Ex-premierul slovac Vladimir Meciar neagă implicarea sa într-o răpire neelucidată

Ex-premierul slovac Vladimir Meciar neagă implicarea sa într-o răpire neelucidată

Fostul premier slovac Vladimir Meciar a negat implicarea serviciilor sale de informații în răpirea în 1995, neelucidată vreodată, a fiului șefului statului în acea vreme, Michal Kovac, principalul său rival politic, informează AFP.

Meciar (74 de ani) a afirmat în una din rarele sale apariții la televiziune, în noaptea de marți spre miercuri, că Serviciile de informații slovace (SIS) nu organizaseră răpirea lui Michal Kovac jr. în august 1995, în Austria. Fostul șef al guvernului a reacționat astfel în fața apelurilor de a se redeschide ancheta, clasată de guvernul său în 1998.

Suspiciuni cu privire la un eventual rol jucat în răpire de acest politician cunoscut pentru derivele sale autoritare au persistat timp de ani la Bratislava. Un tribunal austriac considerase în 1995 că serviciile secrete slovace se aflau probabil în spatele răpirii.

În această lună, Parlamentul slovac urmează să decidă dacă trebuie să redeschidă ancheta sau nu. Mai multe tentative în acest sens au eșuat în trecut.

'Cineva în cadrul SIS ar fi putut fi la curent, dar nu SIS', a declarat Meciar canalului de informații slovac TA3, fără a intra în detalii.

'Chiar și astăzi, eu tot nu-mi permit să spun adevărul în întregime. Ar fi foarte șocant pentru public. Dar este în memoria mea și va apărea într-o carte', a adăugat el.

Răpit în august 1995 de atacatori neidentificați în Austria vecină, tânărul Michal Kovac, legat la ochi și cu mâinile încătușate, a fost forțat să bea o sticlă de whisky și supus unor descărcări electrice. El și-a recăpătat cunoștința în mașina lui, în apropierea unui comisariat al poliției din orașul austriac Hainburg, în apropierea frontierei slovace.

Un film intitulat 'Răpirea', bazat pe cazul lui, a fost lansat în 2 martie în Slovacia, unde cunoaște un veritabil succes cu 70.000 de vizionări în prima săptămână.

În 1998, Meciar a ordonat o amnistie și 'sistarea urmăririlor judiciare angajate pentru delicte comise în contextul răpirii lui Michal Kovac jr. în străinătate'.

Vladimir Meciar a fost prim-ministru în anii 1990-1991, 1992-1994 și 1994-1998. SUA și mai multe țări europene l-au acuzat de tendințe autoritariste și de corupție.

Michal Kovac, fost bancher, a fost primul președinte slovac după scindarea pașnică în 1993 a Cehoslovaciei în două state independente. El a decedat în 2016, în urma unei crize cardiace.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria