EXCLUSIV/Candidatura lui Diaconu, venită în plic de la PĂPUȘARUL din Italia! Tăriceanu și Ponta, doi maimuțoi

EXCLUSIV/Candidatura lui Diaconu, venită în plic de la PĂPUȘARUL din Italia! Tăriceanu și Ponta, doi maimuțoi

EXCLUSIV/Candidatura lui Diaconu, venită în plic de la PĂPUȘARUL din Italia! Tăriceanu și Ponta, doi maimuțoi. Surse bine informate spun că mutarea cu Mircea Diaconu candidat la prezidențiale a venit din Italia, de la Păpușarul lui Ponta și Tăriceanu. Miliardarul în euro din afaceri cu energie Ioan Popescu a decis intrarea în cursă a lui Diaconu și retragerea lui Tăriceanu.

Aceleași surse mai spun că ceea ce se întâmplă acum în jurul Puterii este o luptă între diverse facțiuni din fostul SIE, care, de-a lungul anilor, au condus din umbră PSD. 

Omul-cheie al lui Dan Ioan Popescu din România, Dan Ioan Gheorghiu, prin intermediul căruia administrează entități strategice din energie, este vecin de apartament cu Ponta. Mai mult, au desființat chiar și zidul dintre balcoane.

În vara lui 2015, în timpul guvernării Ponta, Călin Popescu Tăriceanu și Dan Ioan Gheorghiu au fost în vizită la reședința lui DIP din Italia.

Dan Ioan Popescu a fost ministru al industriilor în Guvernul Năstase.

Citiți mai jos un articol publicat în 2007 pe Evz de jurnalista Emilia Șercan. Articolul nu mai există acum pe site-ul publicației! De ce? Pentru că între timp, Dan Ioan Popescu a devenit nașul de cununie al patronului din acte al Evz, Dan Andronic. Nunta a avut loc la Monaco. Și DIP a concurat cu Tăriceanu pentru „onoarea” de a-i fi naș lui Andronic....

Fostul ministru PSD a activat in guvernul PCR, coordonand companii de comert exterior, prin care Securitatea lui Ceausescu derula afaceri in strainatate. Trecutul nestiut de nomenclaturist al lui Dan Ioan Popescu (DIP) a fost descoperit de EVZ in perioada documentarii afacerii „Romelectro”.

EVZ a dezvaluit in aceasta saptamana cum fostul demnitar PSD a cumparat pe nimic de la Romelectro o firma a carei cifra de afaceri era de o jumatate de milion de euro.

Romelectro, compania aflata in „cercul de relatii DIP”, potrivit unei note SRI, a fost alimentata cu contracte in valoare de 370 de milioane de euro de la stat, in perioada mandatului sau.

DIP a relatat pentru EVZ ca a lucrat in Comitetul Central, organismul principal al Partidului Comunist Roman, unde a coordonat activitatea companiilor de comert exterior. Desi aceste firme erau paravanele Securitatii, Dan Ioan Popescu neaga vreo legatura cu organul opresiv al PCR.

Nomenclaturistul DIP

Primele indicii despre trecutul de dinainte de ‘89 al fostului ministru al economiei, tinut la secret de acesta, ne-au fost oferite de Viorel Gafita, presedintele Romelectro. Inginer chimist la baza, DIP nu avea o slujba oarecare: era coordonatorul companiilor de comert exterior, firmele-paravan ale Securitatii.

„Il cunosc pe domnul Popescu de pe vremea cand era consilier la Comitetul Central (n.r. - celebrul CC al PCR). Daca nu ma insel, era consilierul (n.r. - seful de cabinet) lui Gheorghe Oprea (n.r. - vicepresedintele Consiliului de Ministri).

Societatile de comert exterior ale Romaniei trebuiau sa raporteze la guvern planul de export, noi avand in strainatate in 1988 peste 1.500 de oameni”, povesteste Gafita circumstantele in care l-a cunoscut pe Dan Ioan Popescu.

Viorel Gafita, prietenul de peste 20 de ani al lui DIP, a fost directorul general adjunct al Romelectro, firma de comert exterior, care opera in special in Orientul Mijlociu.

„Romelectro lucra masiv in Orientul Mijlociu, in Asia si in Nordul Africii. Contractele de export faceau obiectul analizelor. Domnul Popescu era unul dintre consilierii care obtineau informatii pe zona asta pentru CC al PCR sau pentru guvern.

L-am reintalnit accidental dupa Revolutie, cand fusese numit ministru sau ministru secretar de stat, in perioada 1993-1994”, ne-a declarat Gafita despre inceputurile relatiei sale cu fostul ministru al economiei.

Informari pentru CC

Dan Ioan Popescu sintetizeaza altfel lucrurile. Ne-a declarat ca a terminat Facultatea de Chimie Industriala in 1971, ca a lucrat la un institut de cercetari si proiectari, rafinare si petrochimie in Ploiesti, dupa care s-a mutat in Bucuresti, la un Centru de Standardizare si Tipizare Economica.

Surse apropiate fostului demnitar ne-au declarat ca acesta a lucrat la Institutul de Cercetari Chimice, condus de Elena Ceausescu.

„Am avut sansa sa-l cunosc pe Gheorghe Oprea, lucrand cu dansul pe diverse analize economice, el fiind prim-viceministru al economiei. El m-a chemat sa lucrez cu el pe tot ce insemna constructie industriala in strainatate”, spune Dan Ioan Popescu despre felul in care a intrat in „lumea buna” a PCR.

Slujba primita in celebrul CC a fost una extrem de importanta: coordonarea companiilor de comert exterior, firmele-paravan prin care Securitatea derula operatiuni comerciale in strainatate.

„Am fost cel mai tanar inspector de specialitate la Consiliul de Coordonare, intai in comert exterior si apoi la Centrul de Coordonare in industria chimica si usoara. Am lucrat pana in 1989 ca inspector de specialitate, coordonand grupul de inspectori pe care ii avea Gheorghe Oprea.

Cunosteam extraordinar de bine toata industria romaneasca, tot ce s-a construit in strainatate”, declara DIP despre controlul informational pe care il detinea la acea vreme in privinta activitatilor comerciale din afara tarii.

Dan Ioan Popescu ne-a declarat ca a lucrat nu numai cu Gheorghe Oprea, ci si cu Stefan Andrei pe cand acesta era ministru al comertului exterior. Informatia ne-a fost confirmata si de Stefan Andrei: „Lucra in aparatul guvernului, fiind consilier la Gheorghe Oprea, care era prim-viceprim-ministru”.

„Orice-i posibil pe lumea asta”

Intrebat care a fost natura relatiilor sale cu Securitatea, avand in vedere pozitia pe care o ocupa si faptul ca el coordona firmele de comert exterior, acesta a negat ca meseria lui se intersecta cu cea a organului opresiv al Partidului Comunist: „Chiar nu am avut de-a face cu organele de securitate de niciun fel”.

Nu v-a cautat nimeni de la Securitate, niciodata?
DIP: Nu, pentru ca eu eram intr-o structura privilegiata.

Poate sa fie o explicatie. Doar daca erati unul dintre ei.
Orice-i posibil pe lumea asta. Dar va spun eu ca nu. Vedeti, anumite pozitii erau oarecum pozitii privilegiate, pentru ca erau sursa de informare economica a organelor de partid. Am fost doar membru de partid. Eram plecat din tara, in India, cand am fost primit in PCR. In India am fost la studii in 1974, cu o bursa primita de la americani. Am stat trei luni, la Ahmed Abad.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Radulescu si Viorel Gafita. Directori sunt Dumitru Gardian si Ion Eduard Ghitescu. Actionari la ISPE este Romelectro, cu 69, 19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9, 77, restul de actiuni fiind detinute de actionari tip lista.

Cam aceleasi personaje sunt actionari principali la Romelectro: Manuela Alexandrina Vasile, Virgiliu Radulescu, Dan Octavian George, Viorel Gafita, Elena Baroean, Ionel Lupse, Aurelian Florin Comanici, Mircea Maruseac, Viorel Burla, Aristide Buzuloiu, Dan Ion Serban Dima, Maria Rodica Nitulescu, Radu Ioan Farca.

-------

În zilele următoare vom veni cu detalii amănunțite despre acest personaj, dar și despre alți PĂPUȘARI care încearcă în aceste zile să-și păstreze controlul asupra României.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...