Exerciţiile Chinei în jurul Taiwanului nu vor duce la război

Exerciţiile Chinei în jurul Taiwanului nu vor duce la război

Exerciţiile pe scară largă ale forţelor armate chineze în apele din jurul Taiwanului este puţin probabil să conducă la o confruntare militară între părţi, dar vor crea un precedent periculos. Această opinie a fost exprimată miercuri de un expert la Joint Royal Institute for Security and Defense Studies din Londra, Sidart Koshal.

„Asemenea acţiuni, deşi provoacă probleme [pentru Taiwan], este puţin probabil să fie un preludiu pentru o escaladare ulterioară. Cu toate acestea, dacă o activitate similară chineză se repetă în viitor şi devine o rutină, aceasta va afecta negativ mijloacele convenţionale de descurajare ale Taiwanului”, a spus politologul.. El a adăugat că ar fi dificil pentru forţele armate taiwaneze să „menţină activitatea [militară] la acelaşi nivel cu Armata Chinei de Eliberare Naţională dacă exerciţiile [chineze] vor continua în lunile următoare”.

După cum a menţionat Koshal, costurile Taiwanului pentru răspunsul la intrarea luptătorilor forţelor aeriene chineze în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan se ridică la aproximativ 10% din întregul buget de apărare al autorităţilor insulare. Astfel, odată cu intensificarea unor astfel de acţiuni de către China, Forţele Aeriene din Taiwan vor fi nevoite să se confrunte cu o dilemă - fie să continue să răspundă la ieşirile de luptă chineze, fie să le abandoneze din motive financiare şi să se expună riscului unui atac direct, a spus expertul.

În acelaşi timp, Koshal şi-a exprimat opinia că decidenţii chinezi nu intenţionează să rezolve problema Taiwanului cu forţa momentan. „Trupele chineze sunt încă netestate în luptă, nu le va fi uşor să conducă o operaţiune ofensivă amfibie complexă împotriva Taiwanului, care este bine echipată cu rachete de croazieră antinavă şi este susţinută de Statele Unite”, a subliniat politologul. Mai mult, el a atras atenţia asupra faptului că decidenţii din RPC sunt acum mai concentraţi pe depăşirea consecinţelor economice ale introducerii unor restricţii severe de coronavirus şi, prin urmare, nu sunt foarte interesaţi să demareze o campanie militară.

În acelaşi timp, expertul admite că Beijingul îşi poate permite un atac limitat asupra „una dintre insulele periferice ale Taiwanului”. Potrivit lui Koshal, astfel de acţiuni ar presupune un risc mai mic de a declanşa o confruntare directă SUA-China, dar ar ameninţa totuşi să producă o serie de consecinţe imprevizibile, întrucât obligaţiile SUA cu privire la Taiwan privesc întregul teritoriu controlat de autorităţile din Taipei şi, prin urmare, lipsa de voinţă a Washingtonului. pentru a-l proteja „ar putea submina încrederea” în Statele Unite.

Koshal a concluzionat că, dacă RPC efectuează exerciţii militare în jurul Taiwanului în mod regulat, Statele Unite pot răspunde prin creşterea prezenţei sale militare în Asia de Est şi creşterea furnizării de arme către autorităţile taiwaneze. El a spus că administraţia de la Washington, în special, poate oferi Taiwan avioane de luptă, UAV-uri şi mine marine.

Escaladare în jurul Taiwanului
Relaţiile dintre autorităţile chineze continentale şi Taiwan au fost extrem de tensionate în ultimele zile din cauza vizitei preşedintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, pe insulă, marţi şi miercuri. China a avertizat în repetate rânduri partea americană că, dacă vizita va avea loc, aceasta nu va rămâne fără consecinţe, vor fi luate măsuri dure. Imediat după sosirea lui Pelosi, Beijingul a anunţat planurile de a efectua exerciţii militare cu muniţie de război în şase zone din jurul Taiwanului începând de joi.

Taiwanul este guvernat de propria sa administraţie din 1949, când rămăşiţele forţelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) au fugit pe insulă după ce au fost înfrânte în războiul civil chinez. De atunci, Taipei a păstrat steagul şi alte atribute ale fostei Republici Chineze, care existau pe continent înainte de venirea comuniştilor la putere. Potrivit poziţiei oficiale a Beijingului, aceasta este una dintre provinciile RPC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...